İngiltere’nin özellikle İran’dan gelen kaçak Asyalı göçmenleri engellemek için son yıllarda Türkiye’ye yardım yaptığı ortaya çıktı.
Freedom of information (FOI) “Bilgi Edinme Özgürlüğü” adlı kuruluşun raporuna göre İngiltere İçişleri Bakanlığı kaçak göçle mücadelede Türk polisine ekipman ve eğitim sağlamanın yanı sıra, önemli istihbarat paylaşımı yaptı.
Rapora göre bu amaçla Türkiye'ye yapılan yardım son yıllarda giderek arttı.
Raporda, İngiltere’nin Türkiye’nin sınır güvenlik çalışmaları için sahil koruma, gümrük muhafızları ve polis için verdiği desteğin mali faturasının 2019’da 14 bin sterlin iken, 2021-2022 yılında 425 bin sterline, 2023'te ise 3 milyon sterline çıktığı belirtildi.
The Guardian gazetesine göre bu masraf İçişleri Bakanlığı’nın uluslararası operasyonlar için istihbarat servisi aracılığıyla kalkınma fonu harcama kaleminden yapıldı.
Yardımların önemli bir kısmı istihbarat paylaşımı eğitim ve ekipman verilerek gerçekleşti.
Sadece 2022 yılında İngiltere, Türkiye’ye İran sınırında kullanılmak üzere tam niteliği ve özelliği belirlenmeyen 9 araç tahsis etti.
Türkiye, geçen yıl İran’dan gelen çoğu Afgan 238 bin 448 düzensiz göçmeni geri çevirdiğini duyurmuştu.
“Bilgi Edinme Özgürlüğü” adlı kuruluşun raporuna göre, Türkiye’nin doğusu sınırındaki “geri itmeler” son iki yıl içinde yoğunluk kazandı.
Bu arada İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın uluslararası operasyonlar dairesinden bir görevli, Türkiye’nin, İngiltere hükümeti için son iki ve üç yıl içinde sınır güvenliği açısından stratejik öneme sahip ülke haline geldiğini söyledi.
Kaçak göçle ilgili istihbarat paylaşımı yapılıyor
İsminin açıklanmasını istemeyen bu yetkili, özetle şunları söyledi: “Biz konuyla ilgili yetkililerle bilgi paylaşımı yapıyor, yasa dışı göçmenlerin veya çetelerin faaliyet gösterdiğini düşündüğümüz yolları gösteren kanıtları Türk yetkililere sağlıyoruz. Bu, kaçakçıların ve yasadışı göçmenlerin Türkiye üzerinden İngiltere’ye gelmesini önlemek için daha fazlasını yapmalıyız.”
İngiltere’ye ulaşan göçmenler en önemli istihbarat kaynağı
İngiltere’ye ulaşan düzensiz göçmenlerle yapılan görüşmelerde kaçak göç yolları ve kaçakçılarla ilgili istihbarat bilgilerinin de daha sonra kaçak göçü önleme adına Türk yetkililerle paylaşıldığı aktarıldı.
İçişleri Bakanlığı’nın Türkiye üzerinden gelen kaçak göçü önlemek için kendi bünyesinde çalıştırdığı elaman sayısını artırdığı ortaya çıkarken, bakanlığın 2025 yılı stratejisinde İngiltere’ye yönelik kaçak göçü önlemek için yurt dışındaki faaliyetlerin de artacağı belirlendi.
İngiltere’ye yönelik sert eleştiriler neler?
Bu arada Göçmenlerin Refahı Ortak Komitesi (JCWI) Müdürü Mary Atkinson, The Guardian’a yaptığı açıklamada İngiliz hükümetinin kaçak göçle ilgili yurt dışı operasyonlar için sert eleştirilerde bulundu.
Atkinson, “Bu hükümet, insanların temel insan haklarından yararlanmkalarını engellemek için uluslararası hukuku çiğneyeceğini gösteriyor. İster Türkiye ile İran sınırında, ister Fransa veya Belçika sınırında olsun, bu hükümet kirli işlerini yapmaları için başkalarına gizlice fon sağlıyor ve aynı zamanda sonunda buraya gelmeyi başaran birkaç kişiye karşı yabancı düşmanı söylemini artırıyor." diyerek tepkisini dile getirdi.
Bu suçlamalara ilişkin İçişleri Bakanlığı’nını bir sözcüsü gazeteye yaptığı açıklamada, “Diğer birçok Avrupa ülkesi gibi İngiltere da yurt içinde ve yurt dışında yasadışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve modern kölelikle mücadele de dahil olmak üzere bir dizi öncelik üzerinde yorulmadan çalışıyor. Bu, Türkiye gibi ortak ülkedeki meslektaşlarımızla ve sosyal olarak zarar verici sorunların üstesinden gelmek için karşılıklı yarar sağlayan yakın çalışmayı da içeriyor.”
Kaynak: Euronews