İngiliz hükümeti yurtdışında insan hakları ve demokrasinin iyileştirilmesi için '2015 İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu' yayınlandı. Raporda, Rusya'nın Kırım'ı yasadışı ilhakını takiben, Kırım Tatar toplumuna yönelik gözaltılar, kötü muameleler yaşandığı ve bölgedeki insan hakları durumunun kötüleştiği vurgulandı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, tarafından yayınalanan "2015 İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu"nda, "demokratik değerler ve hukukun üstünlüğü", "daha stabil bir dünya için insan hakları" ve "kurallar temelli uluslararası sistemin kuvvetlendirilmesi" temaları çerçevesinde birçok ülkedeki insan hakları konularına odaklandığı belirtildi.
Dünya Bülteni'nin haberine göre; raporda, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakını takiben, Kırım Tatarı toplumuna yönelik gözaltılar, kötü muameleler ve siyasi rakiplerin gözünü korkutma gibi olaylarda ısrarcı davranılmasıyla, bölgedeki insan hakları durumunun kötüleştiği vurgulandı.
Ayrıca Rusya ve Rus destekçisi ayrılıkçıların uluslararası hukuka saygı duyması ve insan haklarını izleyen uluslararası örgütlerin çalışmalarının engellenmemesi için 2015 yılı boyunca, Birleşik Krallık hükümeti tarafından sürekli çağrı yapıldığı hatırlatıldı.
"Avrupa Birliğinin (AB) genişlemesi" başlığı altında Türkiye'deki gelişmelerin de gözden geçirildiği raporda, "Türkiye'nin AB'ye giriş süreci, insan hakları reformu ve uyuma yönelik güçlü bir araç sağlıyor. Birleşik Krallık, AB'nin genişlemesine, koşullar temelli, katı ancak adil bir yaklaşımla destek veriyor" ifadesi kullanıldı.
Raporda ayrıca, İsrail hükümetinin Filistin topraklarına dair yerleşim planlarından ötürü, Birleşik Krallık'ın, İsrail'in uluslararası insan hakları ve insani hukuku ihlal ettiğinden endişe duyulduğu aktarıldı.
Mısır'daki gelişmelere de değinen İngiltere Dışişleri Bakanlığı, az sayıdaki aflara rağmen, geçen yıl bu ülkedeki hapishanelerde siyasi aktivist, gazeteci ve barışçıl protestocuların tutukluluğunun sürdüğüne vurgu yaptı. Raporda, "(Mısır'da) Siyasi aktivistlerin tutukluluk hali, polis istismarı ve sivil topluma yönelik kısıtlamalara odaklanacağız. Mevcut gidişatı iyileştirmek, Mısır'ın uzun dönemdeki istikrarı için temel" denildi.
Birleşik Krallık'ın insan hakları bakımından, olumlu ve kalıcı değişiklik yapabilecek çalışmalarda bulunabileceği 30 ülkenin tespit edildiğinin vurgulandığı raporda, Dışişleri Bakanlığının bu parlamento döneminde, Rusya, Mısır, Çin ve Suriye'nin de aralarında bulunduğu, 30 ülkedeki insan hakları konularına öncelik vereceği bildirildi.
Rapora ilişkin açıklamada bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, insan hakları konularının Birleşik Krallık'ın dış politikasının kalbinde yattığını belirterek, bunun, bu raporla görüldüğünü kaydetti. Hammond, Dışişleri Bakanlığının hususi olarak insan hakları programındaki fonunun bu yıl iki katı artırılarak, 10,6 milyon sterline çıkarıldığını bildirdi.