İngiltere Merkez Bankası enflasyonla mücadele amacıyla 14. kez üst üste faiz artırdı. Politika faizi, 25 baz puanlık artışla yüzde 5'ten yüzde 5,25'e yükseltildi.
Faiz oranları en son Nisan 2008'de yüzde 5,25'i görmüştü.
Temmuz ayında politika faizinde 50 baz puanlık bir artış yapılmıştı. Bu ay artış oranının daha az olması, fiyatlardaki artışın az da olsa yavaşlamasından kaynaklanıyor.
İngiltere'de Haziran ayında enflasyon az bir oranda düşerek yüzde 7,9'a gerilemişti. Mayıs ayında ise enflasyon yüzde 8,7 olarak gerçekleşmişti.
İngiltere enflasyonla mücadelede geleneksel faiz artırma stratejisini uyguluyor. Amaç borçlanmayı daha maliyetli hale getirerek tüketicilerin daha az para harcamasını, böylece fiyatları düşürmeyi sağlamak.
Sunak, yıl sonuna kadar enflasyonu yarıya düşürme sözü vermişti.
Maliye Bakanı Jeremy Hunt, bugünkü kararın ardından yaptığı açıklamada, enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 3'ün altına düşmesini beklediklerini söyledi.
Hunt, "Planımıza sadık kalırsak, Banka bir yıl içinde ekonominin resesyona girmeden enflasyonun yüzde 3'ün altına düşeceğini tahmin ediyor" ifadelerini kullandı.
'Önceki artışların etkisini göstermesi beklenmeli'
İngiltere Merkez Bankası faiz artışına bir süre daha devam edecek gibi görünse de, bazı ekonomistler bankanın yeni artış yapmadan önce, önceki faiz artışlarının etkisini göstermesini beklemesi gerektiğini savunuyor.
Serbest piyasa konusunda çalışan düşünce kuruluşu Institute of Economic Affairs (IEA - Ekonomik İşler Enstitüsü), bu görüşü savunanlardan.
IEA üyesi ve Lloyds Bankası eski baş ekonomisti Trevor Williams "Önceki faiz artışları ve ürün fiyatlarındaki küresel düşüşün enflasyonu aşağı çekmesi biraz zaman alacaktır. Daha fazla faiz artışı gereksiz ve ekonomik olarak zararlı olabilir. İngiltere ekonomisi daha keskin bir yavaşlamanın eşiğinde" dedi.
BBC Ekonomi Muhabiri Faisal Islam, faizin yakın gelecekte düşmesini beklemiyor, ancak bundan sonra ciddi bir artış da öngörmüyor.
Islam, bazı kişilerin enflasyonun daha normal seviyelere inmesiyle faiz oranlarının düşeceğini varsaydığını, ancak Banka'nın da bunu görüp, kararını buna göre verdiğini söylüyor.
Yüzde 5 ve üzerinde faiz oranlarının önümüzdeki yıl ve 2025'te sürebileceği düşünülüyor.
Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey geçtiğimiz haftalarda bankanın "resesyona neden olmaya çalıştığı" iddialarını yalanlamıştı. Ekonominin üst üste iki çeyrekte küçülmesi resesyon anlamına geliyor.
Bailey geçen ayki faiz artırımı sonrası yaptığı açıklamada "Ev kredisi ve borç ödeyenlerin bundan endişe duyması anlaşılabilir... ama enflasyon hala yüksek ve bununla mücadele etmemiz gerek" demişti.
Faiz oranlarının artması nedeniyle, İngiltere'de ev fiyatları Temmuz ayında son 14 yılın en keskin düşüşünü yaşadı.
Kaynak: BBC Türkçe