Savunma Bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi askeri hedeflerine yönelik saldırılarının "sınırlı bir meşru müdafa eylemi" olduğunu ve Londra'nın başka bir saldırı planlamadığını söyledi.
ABD ve İngiltere, Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına karşılık olarak Yemen'e havadan ve denizden bir dizi saldırı düzenledi.
İngiliz Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey saldırıların "orantılı bir karşılık olduğunu" ve "hükümetin bölgede gerilimin tırmanmasından kaçınılması gerektiğinin farkında olduğunu" söyledi.
Times Radio'ya konuşan Heappey, "Bizim ve Amerikalıların dün geceki eylemi, yasal ve meşru görevlerini yerine getirmekte olan savaş gemilerimize yönelik saldırılara karşı meşru müdafaa amaçlıydı" dedi.
Heappey, "Elbette bunun bölgesel bir tırmanmaya yol açmamasını da göz önünde bulunduruyoruz.” diye ekledi.
BBC'ye verdiği ayrı bir mülakatta kendisine olası yeni görevler sorulduğunda ise şunları söyledi: "Şu anda planlanmış bir görev yok. Dün gece sınırlı, orantılı ve gerekli bir karşılık verildi."
Bu açıklamalar, saldırıların "hedef odaklı" olduğunu ve gerekirse daha ileri adımlar atmakta tereddüt etmeyeceğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamalarını teyit eder nitelikteydi.
Savaş uçakları Kıbrıs’tan kalktı
Heappey, İngiliz jetlerinin Kıbrıs'taki bir Kraliyet Hava Kuvvetleri üssünden havalandığını ve "Kızıldeniz'e insansız hava aracı ve füze fırlatılmasına karışan iki hedefi" vurduğunu söyledi.
Heappey, Perşembe günü yerel saatler 23.30'da gerçekleştirilen saldırıların başarılı olduğunu ve jetlerin Cuma günü yerel saatler 03.00 civarında üsse geri döndüğünü sözlerine ekledi.
Heappey, Husilere yapılan uyarının geçerliliğini koruduğunu ve hükümetin Kızıldeniz'deki saldırıların durup durmadığını önümüzdeki birkaç gün içinde izleyeceğini söyledi.
Bazı siyasi muhaliflerin parlamentoya saldırıları önceden görüşme fırsatı verilmediği yönündeki eleştirilerinin sorulması üzerine Heappey, Başbakan Rishi Sunak'ın bu tür kararları "zamanlamayı belirleyen askeri, stratejik ve operasyonel gerekliliklere dayanarak" alması gerektiğini söyledi.
Heappey, parlamentoya oturum sırasında "bu konuları" tartışma fırsatı verileceğini söyledi.
Kaynak: Mepa News