6 Şubat günü gerçekleşen şiddetli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları ve insani yardım faaliyetleri sürüyor.
Birçok sivil toplum kuruluşu depremden etkilenen illere yardım iletmek için bölgede bulunuyor.
İnsani yardım için bölgeye ulaşan gönüllülerden Yusuf Yılmaz, yardımların özellikle Hatay ve Adıyaman'a yönlendirilmesi gerektiğini, bu bölgelere yardımın daha kısıtlı olarak ulaştığını dile getirdi. Yılmaz, tüm bölgelerde yıkımın oldukça geniş çaplı olduğunu, Hatay ve Kahramanmaraş'ın büyük ölçüde yerle bir olduğunu söyleyerek, tüm bu şehirlerin yeniden inşasının gerekeceğinin altını çizdi.
Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
"İnsanların yardımlarını Hatay'a ve Adıyaman'a yönlendirmek gerekiyor. Devlet şu anda özellikle Kahramanmaraş'a ciddi bir seferberlik yaptı. Kızılay olsun AFAD olsun gücünü Kahramanmaraş için kullanıyor. Gerçekten Kahramanmaraş da yerle bir olmuş şekilde. Yüksek ihtimalle bu enkazlar kaldırıldığında şehri tekrar kuracaklar. Ama şunu da unutmayalım, biz buradayız, Hatay yerle bir olmuş. Abartmıyorum, yüzde 100, evlerin hiçbirine girilemez. Merkez için söylüyorum özellikle. Burası baştan aşağı tekrar kurulacak.
Kardeşlerim özellikle şunu çok iyi bilsinler, nakdi ihtiyaç çok fazla. Çünkü AFAD ve Kızılay ağırlığını Kahramanmaraş'a verdiği için bölgeye gelemiyor. Bölgede resmi olarak çalışan kurum sayısı parmakla sayılır. Şu an özellikle Hatay'da kurumsal anlamda, sayı ve maddi güç bakımından çalışma yapan bizler varız. Ancak bizim de maddi gücümüz el vermiyor, elimizde malzemelerimiz yok. Yani arkadaşlarımız örnek veriyorum suya ve kışlık kıyafetlere yönelip ellerindeki imkanları eritmesinler. Rica ediyorum koordinasyon ekibindeki insanlarla, onların ihtiyaçlara göre yönlendirmeleriyle hareket etsinler. Buraya montlar geliyor, birçoğu zayi oluyor, insanlar kullanamıyorlar. İstirhamımız nakdi ihtiyacı sağlayabilmek."
İnsani yardım gönüllülerinden Musab Dönertaş, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ancak bu çalışmaların birkaç gün içerisinde sona ermeye başlayacağını, daha uzun vadeli çalışmaların önem kazanacağını dile getirdi. Dönertaş bölgede gıda, içme suyu ve jeneratör ihtiyacının fazla olduğunu, önümüzdeki aylarda bu ihtiyaçların artacağını söyledi.
Dönertaş, şu anda deprem bölgesine günlük olarak sıcak yemek ulaştırma çalışmaları yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Yardım gönüllüleri, bölgedeki acil ihtiyaçların şu şekilde olduğunu aktardı:
- Nakdi yardım
- Kışlık kıyafet (polar, mont, atkı, bere, eldiven)
- Kadın hijyen seti
- Battaniye
- Yağmurluk
- Powerbank ve jeneratör
- Hazır gıda
- Bebek bezi
- Çadır
- Ekmek
- Su
- Mat
Kaynak: Mepa News