Küp şeklindeki dokuz katlı yapının tasarımında antik Romadaki Pantheon‘dan ilham alındığı söyleniyor. Saf beyaz olan bu yapıda renkli olan tek şey ise kitapların kendisi.
218
17. Sainte-Geneviève Kütüphanesi
Paris / Fransa
Paris Üniversitesi öğrencileri için araştırma ve referans kaynağı olan ve 19. yüzyıl ortalarında Henri Labrouste tarafından inşa edilen kütüphane, okuma salonundaki demir sütunlarıyla biliniyor.
318
16. Portekiz Kraliyet Kütüphanesi
Rio de Janeiro / Brezilya
19. yüzyılda yapılan ve 350.000’in üzerinde esere ev sahipliği yapan bu kütüphane, aynı zamanda Portekiz dışındaki en büyük Portekiz eserleri koleksiyonu. Portekiz keşifleri dönemine özgü Gotik Rönesans tarzını anımsatan Neo-Manueline tasarımıyla dikkat çeken yapıda, okuyucuların etrafı pek çoğu yazılış tarihi 16. yüzyıla dek dayanan eserlerle çevriliyor.
418
15. Liyuan Kütüphanesi
Pekin / Çin
Pekin’in dışındaki küçük bir köyde yer alan tek katlı bu kütüphane, kereste yapısı ve çatlaklardan sızan ışığıyla adeta etrafını saran ormanın bir parçası gibi. Doğa dostu olarak tasarlanan yapıdaki tüm malzemeler geri dönüştürülebilir.
518
14. Sir Duncan Rice Kütüphanesi
Aberdeen / İskoçya
Aberdeen Üniversitesi‘nin yeni kütüphanesi olan 21. yüzyıl mimarisi bu eser, merkezindeki spiral şeklindeki avlusuyla biliniyor. 8 katlı yapının çatısındaki paneller ise güneş enerjisini elektriğe çevirerek binanın enerji ihtiyacını karşılıyor.
618
13. George Peabody Kütüphanesi
Baltimore / Maryland / ABD
George Peabody adlı bir hayırseverin Baltimore halkının iyiliği ve misafirperverliği anısına yaptırdığı bu yapı 19. yüzyıl mimarlarından Edmund Lind tarafından ortada bir avlu kalacak şekilde 5 katlı olarak tasarlanmış.
718
12. Beinecke Nadir Eserler Kütüphanesi
New Haven / Connecticut / Amerika
Nadir eserler ve el yazmalarından oluşan ve Yale Üniversitesi‘ne bağlı olan kütüphane, dünyada bu tip eserlerin korunmasına adanmış en büyük yapı. Mermer, granit, bronz ve eserlere zarar vermeyecek seviyede ışık girmesine sebep olan pencerelerden oluşan bu efsanevi yapıda yer alan eserler arasında Gutenberg İncili de mevcut.
818
11. Seattle Kütüphanesi
Seattle / Washington / ABD
2004’te açılan, cam ve çelikten oluşan yapının tasarımı için geleneksel kütüphane anlayışının yeniden yorumlanması denilebilir. Rem Koolhass‘ın tasarladığı bina aynı zamanda sadece kitaplara değil her tür medyaya ulaşabileceğiniz bir kaynak.
918
10. Boston Halk Kütüphanesi
Boston / Massachusetts / ABD
23 milyon eser içeren Amerika'nın en büyük ikinci kütüphanesi, İtalyan çizgisine sahip mimarisiyle herkesin kullanımına açık.
1018
9. Vannesla Kütüphanesi ve Kültür Merkezi
Vannesla / Norveç
Helen & Hard mimarları tarafından tavanı destekleyen pek çok kavisin üzerine kurulu şekilde tasarlanan mekanın ilham kaynağı bir balina iskeleti.
1118
8. José Vasconcelos Kütüphanesi
Meksiko / Meksika
Mimar Alberto Kalach tarafından rafların havada yüzüyormuş gibi görünmesi fikriyle cama dayandırılarak inşa edilen yapının tam ortasında dev bir balina iskeleti bulunmaktadır.
1218
7. Trinity College Kütüphanesi
Dublin / İrlanda
İçindeki “Uzun Oda” sayesinde ünlenen mermer ve koyu ahşap ağırlıklı bir iç yapıya sahip kütüphane, İrlanda’nın en büyük kitap koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.
1318
6. Kopenhag Kraliyet Kütüphanesi
Kopenhag / Danimarka
1999’da tamamlanan “Kara Elmas”, Danimarka Ulusal Kütüphanesi’nin bir uzantısı olarak inşa edilmiş. Neo-modern yapıdaki binanın sert dış yapısını bölen cam içerideki okuma ortamını ışık ve manzarayla muhteşem bir atmosfere çeviriyor.
1418
5. Admont Kütüphanesi
Admont / Avusturya
Alplerin eteğinde yer alan bu yapı dünyanın en büyük ikinci keşiş kütüphanesi. 1776 yılında Joseph Hueber tarafından geç barok tarzında inşa edilen yapının tavanında Bartolomeo Altomonte‘nin insan bilgeliğinin seviyelerini anlattığı eserleri bulunuyor.
1518
4. New York Halk Kütüphanesi
New York / ABD
İnşa edildiği zaman dünyanın en mermer yapıları arasında olan kütüphane, içindeki yaklaşık 53 milyon eserle günümüzün en büyük 3. kütüphanesidir.
1618
3. Kanazawa Umimirai Kütüphanesi
Kanazawa / Japonya
Bu üç katlı adeta bir kek kalıbı gibi tasarlanmış kütüphane, içeri giren huzurlu ışık ve etrafı saran hazine değerindeki kitaplarla, ziyaretçilere bir kitap ormanına girmiş hissi veriyor.
1718
2. İskenderiye Kütüphanesi
İskenderiye / Mısır
Esas İskenderiye Kütüphanesi, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş ve M.S. 3. yüzyılda içindeki sonsuz değerdeki pek çok evrakla yok edilmişti, devrinin en önemli kütüphanesiydi. 2002’de Snøhetta mimarlarınca Akdeniz’e dönük inşa edilen yeni İskenderiye Kütüphanesi ise orijinaline bir saygı duruşu mahiyetinde.
1818
1. Musashino Sanat Okulu Kütüphanesi
Tokyo / Japonya
Japon mimar Sou Fujimoto‘nun tasarladığı kütüphane dünyanın en minimalist kütüphanesi. Sadece raflar ve dış cepheyi oluşturan bir camdan oluşan kütüphanenin mimari da bir kütüphane için ihtiyacınız olan şeylerin sadece kitaplar, raflar ve ışık olduğunu belirtmiş.