BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan IŞİD ve El Kaide raporunda, IŞİD savaşçılarının birçoğunun Afganistan'a gittiği ifade edildi. Raporda, Afganistan'da 3 bin 500 ile 4 bin 500 arasında IŞİD mensubunun bulunduğu ve bu sayıların giderek artığı öne sürüldü.
Libya'da ise 3 bin ile 4 bin IŞİD mensubunun olduğunun tahmin edildiği ifade edilen raporda, ''Suriye ve Irak'ta 20 ile 30 bin civarında IŞİD mensubunun olduğu tahmin ediliyor.'' bilgisine yer verildi.
IŞİD'in Suriye'nin doğusunda hala direnç gösterdiği kaydedilen raporda, örgütün, Suriye'de hala saldırılar düzenleyebileceği, Irak'ta ise kontrol ettiği bölgeler olmamasına rağmen çölde ve başka yerlerde saklanan ''uyuyan hücreleri'' olduğu kaydedildi.
'El Kaide, Somali, Yemen ve Sahel'de daha güçlü''
El Kaide'nin Somali, Yemen, Güney Asya ve Sahel bölgesinde IŞİD'den daha güçlü olduğuna işaret edilen raporda, örgütün uzun vadede uluslararası güvenliğe IŞİD'den daha fazla tehdit teşkil edebileceği uyarısı yapıldı.
Yemen'de de 250 ile 500 IŞİD mensubunun bulunduğu ancak El Kaide'nin varlığını daha fazla gösterdiği ülkede 6 bin ile 7 bin savaşçısının bulunduğuna dikkat çekildi.
Sahel bölgesinde ise IŞİD'in Mali ve Nijer arasında sınırda aktif olduğu belirtilen raporda, bölgede El Kaide bağlantılı "Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin" daha fazla etkin olduğu belirtildi.
Raporda, Somali'de de El Kaide bağlantılı Eş Şebab'ın etkin olduğu ancak IŞİD'in merkeze ve Somali'nin güneyine doğru genişleme gibi stratejik bir hedefi olduğu ifade edildi.