Iraklı Şii liderler 'ihtilafları sona erdirmek için' buluştu

IŞİD sonrası Irak için bir Şii iç savaşı korkusu nedeniyle uzlaşma çabaları sürüyor.

Önde gelen Iraklı Şii liderler, Mukteda Es Sadr ve rakiplerinin arasındaki tansiyonu düşürmek ve meclis seçimlerinin arefesinde Şii siyasi ittifakını kurmak için mutabakat çabalarını yürütüyor.

Geçtiğimiz 10 yıllık süre zarfında Sadr hareketinin eski silahlı kanadı Mehdi Ordusu'ndan Asaib Ehl El Hak ve Ketaib Hizbullah gibi önemli gruplar ayrılırken, yeni Şii militan gruplar kuruldu. Bu yeni gruplar siyasi açıdan Sadr hareketine meydan okumaya başladı.

Bu zamandan beri Sadr hareketi ve eski müttefiklerinin destekçileri arasında defalarca kez çatışmalar yoğunlaşsa da Haziran 2014'te Irak'ın üçte birini ele geçiren IŞİD'e karşı savaş, hükümeti destekleyen bu Şii militanları bir arada tuttu. Fakat Musul operasyonuyla sona yaklaşan IŞİD'in püskürtülmesi, Şii militanlar arasındaki ayrılıkların yeniden gün yüzüne çıkacağı şüphesine sebep oldu. Sadr yanlıları arasındaki mutabakat görüşmeleri bu ayrışmanın ertelenebileceği kanaatini doğurdu.

"Ayrılıktan faydalanmaktan isteyenlere mesaj"

Görüşmeye ilişkin yayınlanan görüntülerde Mukteda Es Sadr'ın, Haşd-i Şa'bi lideri Ebu Mehdi El Mühendis ve Bedir Tugayı lideri Hadi El Emiri yer alıyor. Her iki lider de Sadr'ın yanında askeri kıyafetleriyle bulunuyor. Asaib Ehl El Hak lideri Kays El Hazeali, Mukteda Es Sadr'ın siyasi rakiplerinden Hareketu'n Nuceba lideri Ekrem El Kaibi, Ressaliûn Tugayı lideri Adnan Eş Şahmani ve diğer Haşd-i Şa'bi liderleri de onlarla birlikteydi. Hepsi da dostane bir buluşmaya katılmış gibiydi.

Cundu'l İmam Tugayı'ndan Ahmed El Esadi "görüşme samimi ve iyimserdi. Tüm ayrılıklar çözüldü. Aslında bu, (Şii gruplar arasındaki) ayrılıklardan faydalanmak isteyen düşmanlarımıza bir mesajdır" şeklinde konuştu.

Mehdi Ordusu'ndan ayrılış

Kays El Hazeali, Ekrem El Kaibi ve Adnan Eş Şahmani; Mehdi Ordusu'nda 2006 yılına kadar önemli liderlerdi. Fakat daha sonradan tüm karar yetkisini kendisinde toplama çabasına karşı çıkarak örgütten ayrılmış, Asaib ve Ketaib militan gruplarını kurmuşlardı. Sadr bu grupları açık şekilde eleştirmiş, mezhepçi amaçlı adam kaçırmalar ve öldürmelerle suçlamıştı. Söz konusu görüşmeler, 2006 yılından bu yana Sadr, Hazeali ve Kaibi'yi ilk bez biraraya getirdi. Üç lideri biraraya getirme çabaları daha önce Sadr tarafından boşa çıkarılmıştı.

Görüşmelerde "ihtilaflı mevzuların çözüldüğü, Irak'ın geleceğine dair görüşlerin paylaşıldığı ve Irak'ın dış tehditlerden nasıl korunacağının konuşulduğu" belirtiliyor. Görüşmeden sonra Mukteda Es Sadr yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Görüşme iyi, verimli ve kardeşçeydi. Herkes Irak'ın çıkarları ve toprakların özgürleştirlmesi uğruna çalışıyor. Hepimiz Irak ordusunu Musul'da, Anbar'da ve her yerde destekliyoruz. Görüşmedeki ana meselelerden birisi IŞİD sonrası dönemdi. IŞİD sonrası ile ilgili bir şey üzerine karara vardık."

IŞİD'den sonra Irak

Sadr iyimserliğini belirtti ve IŞİD'den sonrası için tüm endişelerin ilerideki görüşmelerde çzöüleceğini söyledi ve "Ordu toprak kazandıkça ve özgürleştirme savaşlarını sürdürdükçe en büyük korkularım dağılıyor" ifadesini kullandı. Sadr'ın, Musul'un ele geçirilmesi sonrası silahlı grupların rolüne ilişkin endişeleri bulunduğu iddia ediliyor.

Bazı kaynaklara göre görüşmenin amacı, yaklaşan seçimlerde büyük bir siyasi blok oluşturmak. Bu Şii siyasi blokla birlikte Mukteda Es Sadr'ın mecliste en büyük yeri kazanacağı ve Başbakan Haydar El Abadi'nin geleceğini kendi eline alacağı konuşuluyor.

Kaynak: Mepa News

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri