Irak'ta aile kültürü ve çocuğa bakış değişiyor, doğum oranları düşüyor

Irak'ta aile kültürü ve çocuğa bakışın değiştiği ve bu nedenle ülkedeki doğum oranlarının düştüğü belirtiliyor.

Nüfus artış hızının oldukça yüksek olduğu Irak'ta aile kültürü anlayışının değişmesiyle ekonomik zorluklar ve gelecek belirsizliğinin artık Iraklıları daha az çocuk sahibi olmaya yönelttiği belirtiliyor.

Ülkedeki gelecek belirsizliği ve ekonomik sorunlar 1990'dan bu yana sürse de, geçmişte bunların Iraklıları daha az çocuk sahibi olmaya yöneltmediği, aile kültürünün ve çocuk sahibi olmaya bakışın değişimiyle artık bu durumun değiştiği gözlemleniyor.

Irak'ta geçmiş dönemde nüfus artışı

Irak 20. yüzyılın başında oldukça seyrek nüfuslu bir ülkeyken 20. yüzyılın ortalarından itibaren nüfus artışı hızlandı. İran-Irak Savaşı'nın başladığı 1980'de 13 milyon olan Irak nüfusu bu tarihten günümüze değin savaşların ve sorunların sürmesine rağmen 41 milyonu aştı. 1980'den bu yana çok sayıda Iraklının öldürülmesine karşın nüfustaki bu büyük artış Iraklıların çok çocuk sahibi olmasıyla gerçekleşti.

Günümüzdeki değişimin ana sebeplerinden birinin, Irak'taki aşiret kültürünün kaybolmaya ve ailelerin çekirdek aile formatına dönmeye başlaması olduğu belirtiliyor. Aşiret kültürü, 1970'li yıllarda Baas rejimi tarafından ülkenin modernleşmesine ve aşiret mensuplarının devlete bağlılığına engel olduğu gerekçesiyle ortadan kaldırılmya çalışılmıştı. Fakat Saddam rejimi bu politikadan vazgeçerek, aşiret anlayışını 1990'lı yıllarda ekonomik ve sosyal dayanışma sağlandığı gerekçesiyle desteklemiş ama bu anlayış eski gücüne ulaşamamıştı.

Nüfus artış hızı azalıyor

Bu anlayışın son dönemde iyice kaybolmaya başlamasının Irak kültüründeki "çocuğun bereket olduğuna" dair inancın da ortaadn kalkmasına yol açtığı, ekonomik zorluklar içerisindeki Irak halkının çocuk masraflarını karşılayamadığı için daha az çocuk sahibi olmaya yöneldiği belirtiliyor.

Son yıllarda Irak'ta doğum sayılarındaki düşüşün ülkenin gelecekteki nüfus projeksiyonlarının da düşüş yönünde revize edileceği anlamına geldiği belirtiliyor. Bazı uzmanlar ise nüfus artışındaki düşüşün Irak'ı aşırı nüfus yığılmasından kurtaracağı için iyi bir gelişme olduğu kanaatinde.

Irak; Mısır, Sudan ve Cezayir'in ardından en çok nüfusa sahip Arap ülkesi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri