Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki bazı kentlerde 1 Ekim'de başlayan hükümet karşıtı protestolar bir hafta sürdü. Güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanarak müdahale ettiği gösterilerde,157 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 494 kişi ise yaralandı.
Reformlar tatmin etmedi
İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto eden göstericiler, Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin ölümünün 40'ncı günü yıl dönümüne denk gelen Erbain törenlerinden eylemlerine ara verdi.
Hükümet bu sürede içerisinde konut edindirme, iş imkanları ve yoksul ailelere yardım gibi maddelerin bulunduğu bir dizi reform paketi açıklayarak protestoların önüne geçmeye çalıştı. Ancak paketlerin sorunu çözmeyeceğini ileri süren protestocular yeniden sokağa çıkmaya hazırlanıyor.
Talep, istifa ve erken seçim
Bağdat'taki Gösteriler Koordinasyonu Üyesi Ali Şellal, protestoların 25 Ekim Cuma günü yeniden eyleme geçeceklerini belirtti. Gösterilerin öncekilerden daha çok ses getireceğini söyleyen Şellal, "Hükümetin açıkladığı ve adına reform paketi denilen şey kronikleşen sorunlara karşı gerçek çözümlerden uzak. Bu da, hükümetin halkın taleplerini yerine getirmekte ne kadar aciz olduğunu gösteriyor" dedi.
Ekim başındaki gösterilerde sivilleri öldürenlerin kimliğinin henüz açıklanmadığını hatırlatan Şellal, "Hükümete bu yüzden hiçbir güvenimiz kalmadı" diye konuştu.
Şellal, göstericilerin hükümetin istifa etmesini ve uluslararası toplum gözetiminde erken seçim düzenlenmesini istediklerini sözlerine ekledi.
Kaos yaşanabilir
Iraklı siyasi analist Ahmed Şerifi ise açıklanan reformların sokağın talebini karşılamadığını ve kızgın kitleyi ikna edemediğini aktardı. Şerifi, “Hatta bazı reformlar halkı daha da kışkırttı ve 'göstericilerle alay ediliyor' imajı yarattı. Halk hükümete karşı güvenini kaybetti. Tek çözüm, hükümetin istifası olacak. Bunun başka alternatifi yok. Yarınki gösterilerin etkisi daha büyük olacak ve hatta bir kaos ortamı yaşanabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Bağdat hükümeti Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin yarın düzenlenmesi planlanan gösterilerle ilgili bugün halka hitap edeceği açıklandı.
Ülkedeki gösteri hazırlıklarına Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Ulusal Hikmet lideri Ammar el-Hekim ve eski Başbakan, Nasır Koalisyonu lideri Haydar el-İbadi'den destek geldi. Sadr, yaptığı açıklamalarda tabanına gösterilere katılma çağrısında da bulundu.
Yetkililerin ses kayıtları tespit edildi
Gösterilerde kullanılan şiddetin araştırılması için Planlama Bakanı Nuri ed-Duleymi başkanlığında kurulan komisyonun hazırladığı rapor iki gün önce kamuoyuyla paylaşılmıştı. Raporda, ülkedeki en üst makamların göstericilere karşı "gerçek mermi" kullanılması yönünde bir talimatı bulunmadığı ifade edilmiş ancak, "Göstericilere karşı gerçek ve ölümcül sonuçlara neden olabilecek mermilerle aşırı güç kullanıldı. Bazı yetkililerin göstericilere karşı güç kullanılması yönünde talimat verdiğine ilişkin ses kayıtları tespit edildi" ifadeleri kullanılmıştı.