Irak güvenlik güçleri, İran konsolosluğunun ateşe verilmesinin ardından süren protestolarda en az 45 eylemciyi gerçek mermi ile vurarak öldürdü, 230 kişi de yaralandı.
Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak'ın güneyindeki Zikar vilayetinin Nasıriye kent merkezinde süren hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı.
Güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gazın yanı sıra zaman zaman gerçek mermi de kullandı. Nasıriye'deki olaylarda en az 29 kişi gerçek mermi ile vurularak hayatını kaybetti.
Necef'te 12, başkent Bağdat ta ise 4 kişi güvenlik güçlerinin ateşi ile öldürüldü. Polisin müdahalesi sonucunda 230 kişi de yaralandı.
Zikar yerel yönetimi, can kayıpları konusunda krize müdahaleden sorumlu komutan Korgeneral Cemil eş-Şammari'yi suçladı.
Şammari, Başbakan Adil Abdulmehdi tarafından göreve getirildikten yalnızca 24 saat sonra Zikar'da göstericilere yönelik kanlı müdahaleler nedeniyle bugün görevinden alınmıştı.
Necef'e "askeri komutan" atandı
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkenin güneyindeki Necef'e "güvenliğin sağlanması" için General Ali el-Haşimi'yi "askeri komutan" olarak atadı. Göstericiler hükümete yönelik baskıları artırmak amacıyla 4 gündür Nasıriye'deki köprüleri araç trafiğine kapatıyor.
Emniyet makamlarının da kentte artan gerginliği kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verdiği belirtildi.
Irak Necef Konsolosluğu'nun yakılması nedeniyle İran'dan özür diledi
Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, İran’ın Necef Başkonsolosluğu binasının ateşe verilmesi nedeniyle Tahran yönetiminden özür diledi.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Iraklı mevkidaşı Hekim ile telefonda görüştü. Hekim'in görüşmede, Irak hükümetinin, İranlı diplomatlar ve diplomatik misyonların korunmasıyla ilgili taahhüdünü yinelediği belirtildi.
Iraklı yüzlerce gösterici çarşamba günü, Necef'teki İran Başkonsolosluğu binasını ateşe vermiş, bunun sonucunda kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Irak'taki gösteriler
Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde şu ana kadar 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.
Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.
Açıklanan reform paketlerinden ikna olmayan göstericiler, güvenlik güçlerine protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetinin istifasını istiyor.