Irak’ta Haşdi Şabi'den ayrılarak Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na bağlanan 4 grup, geriye kalan silahlı gruplara kendilerine katılma çağrısında bulundu.
Bağdat Hükümeti Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Adil Abdulmehdi, geçtiğimiz Pazar günü Haşdi Şabi Başkanı Falih el-Feyyad’a gönderdiği resmi yazıda, Haşdi Şabi bünyesindeki 2, 11, 26 ve 44’üncü Tugayların Haşdi Şabi ile ilişiğinin kesilerek idari ve operasyonel açıdan Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na bağlanması yönünde talimat vermişti.
Resmi yazıda belirtilen ve Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ali es-Sistani’ye bağlı olduğu bilinen tugayların isimleri şöyle: Liva Ensar el Merciyye, Fırka İmam Ali el Kıtaliyye, Liva Ali el Ekber, Fırka Abbas el Kıtaliyye.
Söz konusu tugaylar “Haşdi Merciyye” olarak biliniyor.
Şarkul Evsat'ın haberine göre, Haşdi Merciyye yönetimi, dün yaptığı açıklamada, Abdulmehdi’nin kararı doğrultusunda Haşdi Şabi ile yolları ayırdığını anımsatarak, benzer şekilde Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na katılmak isteyen tugayların taleplerini ‘milli kriterler, hukuki kurallar ve anayasal sorumluluklar’ çerçevesinde inceleyeceğini belirtti.
Açıklamada, “Katılımı koordine etmek için Haşdi Şabi yönetimi ve müdürlükleriyle irtibata geçilecek” ifadesine yer verildi.
Sistani’nin 2014 yılında IŞİD'e karşı ilan ettiği ‘cihat fetvasına icabet eden’ gönüllüleri eğitim, sağlık ve insani meselelerde desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Haşdi Merciyye yönetimi, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’na geçişlerinin Haşdi Şabi’de kalan tugaylarla koordinasyonu etkilemeyeceğini vurguladı. Yönetim ayrıca, davranışlarında misyonunu gözeten hiçbir tarafa karşı olumsuz tutum veya duygu taşımadığını yalnızca bazı gidişatları düzeltmeye çalıştığını dile getirdi.
Açıklamanın devamında, Haşdi Şabi’den ayrılma prosedürlerinin Sistani’nin iki temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai ve Seyyid Ahmed es-Safi’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Adil Abdulmehdi, birtakım güvenlik ve resmi yetkililerin takibi ve gözetimi altında tamamlandığı bilgisine yer verildi.
Haşdi Şabi gruplarına yakın bir kaynak, Şarku’l Evsat’a yaptığı açıklamada, “Haşdi Merceiyye’nin çekilmesi, İran destekli gruplara ağır bir darbe indirilmesi ve rollerini sınırlandırma çabası anlamına geliyor. İran destekli grupların bu rolü artık Irak devleti ve Haşdi Şabi kurumu üzerinde büyük bir yük olmaya başladı” dedi.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Haşdi Merceiyye’nin ayrılması, İran destekli grupların Haşdi Şabi içinde yalnızlaşması demektir. Özellikle Mukteda es-Sadr’a bağlı Seraya es-Selam gibi diğer gruplar da ayrılma kararı verirse bu yalnızlık daha da belirginleşir. Ayrılma kararı, Sistani’nin, bazı grupların devletin, hükümetin ve Haşdi Şabi’nin aleyhine olacak şekilde haddini aşmalarını engelleme yolunda daha önce sarf ettiği çabaların bir meyvesidir. Bence Sistani bu grupların üzerindeki koruma şemsiyesini kaldırdı. Ancak bu durumun Haşdi Şabi’nin lağvedilmesinin ve orduya bağlanmasının başlangıcı olup olmayacağı kesin değil. Çünkü Haşdi Şabi resmi bir kurum ve meclisin onayından geçen özel kanunları bulunuyor” şeklinde konuştu.