Şii lider Mukteda es Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi destekçilerinin Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girmesi, ülkedeki siyasi gerilimi artırdı.
Sadr Hareketi destekçileri son olarak salı günü Yeşil Bölge'de bulunan Yüksek Yargı Konseyi önünde toplandı. Fakat bu sefer Sadr destekçileri ne bina içerisine baskında bulundu ne de bölgede konuşlu güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşayacak düzeye geldi.
'Sükunet' içerisinde gerçekleşmiş görünümü veren eylemler, Irak'taki siyasi açmaza son vermedi ve Mukteda es Sadr, destekçilerine konsey önünde toplanma eylemlerini sonlandırmalarını talep etti.
Ancak Irak'taki Haşdi Şabi ve İran destekli Koordinasyon Çerçevesi, Bağdat'ta bir araya gelerek, ülkedeki son gelişmeleri masaya yatırdı.
Middle East Eye'a konuşan Iraklı yetkililere göre, taraflar, görüşmelerde Sadr destekçilerinin devlet binalarını ihlal etme girişimlerini durdurma teklifini ileri sürdü.
Görüşmelerden aktarılan bir bildiride ayrıca Haşdi Şabi'nin devlet kurumlarını ve ülke içi barışı koruma bağlamında istikrarı sürdürme noktasında tam mükellef olduğu sonucuna varıldı.
Görüşmelerde bu sonucun çıkması, olayların şiddete dönebileceği şeklinde yorumlandı.
Haşdi Şabi'den Yeşil Bölge'ye askeri takviye
Öte yandan toplantıda Haşdi Şabi güçlerinin Yeşil Bölge'ye ek 6 bin ila 8 bin askeri birliğin konuşlandırılması konusunda anlaşıldı.
Halihazırda bölgede yer alan askeri varlığa ek olarak yakın zamanda birliklerin sevk edilmesinin yanı sıra Yeşil Bölge'deki diğer güvenlik güçleriyle de koordinasyonun artırılması kararı alındı.
Haşdi Şabi'ye göre başlangıçta müdahale olası gözükmüyordu, ancak Sadr Hareketi'nin Seraya es Selam silahlı grubunun milislerini Yüksek Yargı Konseyi binasını kuşatmada tercih etmesi ve yargıçların tehdit edilmesi, Haşdi Şabi'yi güvenlik önlemlerini almaya ve bunları daha da sıkılaştırmaya itti.
Haşdi Şabi kaynaklarının MEE'ye aktardığına göre, Seraya es Selam silahlı grubu, bin 700 milisini Samarra'dan çekerek Necef'teki Mukteda es Sadr'ın konutunun civarına ve Yeşil Bölge'ye yerleştirdi.
Mukteda es Sadr'ın konumunun ve güvenlik durumunun tehlikeye girme ihtimalinin bulunduğunu iddia eden Sadr yanlıları, bu sebeple Sudani'nin başbakanlık koltuğuna oturması istemiyordu.
Diğer yandan Yeşil Bölge civarına yerleşen Seraya es Selam milislerinin birçok silahı da beraberinde getirdiği öne sürülüyor.
Ülkedeki mevcut siyasi durumun istikrara kavuşturulmaması durumunda söz konusu bölgelerde silahlı çatışmaların yaşanabileceği ihtimaline değiniliyor.
Kaynak: Mepa News