İran Cumhurbaşkanı ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a gerçekleştirdi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Irak'ı ziyaret etti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ilk yurt dışı ziyaretini komşu ülke Irak'a gerçekleştirdi.

Pezeşkiyan komşu ülkelerle ilişkileri bir öncelik haline getirme sözü vermişti.

İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre Pezeşkiyan İran'dan ayrılmadan önce "Irak dostlarımızdan, kardeşlerimizden ve Müslüman ülkelerden biridir. Ve bu nedenle ilk gezi olarak bu ülkeye gideceğiz." ifadelerini kullandı.

Pezeşkiyan daha önce de ilişkilerin güçlendirilmesini yaptırım baskısına bağlamış, "Komşu ülkelerle ilişkiler yaptırımların yarattığı baskının önemli bir kısmını etkisiz hale getirebilir" şeklinde konuşmuştu.

İran, Irak'ın önde gelen ticari ortaklarından biri ve ayrıca Irak'ta büyük bir siyasi ve askeri nüfuza sahip. Irak büyük ölçüde İran destekli Şii milisler tarafından kontrol ediliyor.

İran medyasının bildirdiğine göre, İran ve Irak arasındaki petrol dışı ticaret Mart 2024'ten itibaren beş ay içinde yaklaşık 5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan, İran'ın resmi IRNA haber ajansı, Pezeşkiyan'ın Bağdat hükümetinin yanı sıra Kürt yetkililerle görüşmek üzere Kürt bölgesinin başkenti Erbil'e de gideceğini duyurdu.

İran'ın bölgedeki saldırıları sebebiyle taraflar arasındaki ilişkiler bir süredir gergindi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri