İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, zorunlu başörtüsü kurallarına uymayan kadınlara daha ağır cezalar öngören yeni yasayla ilgili eleştirilerini dile getirdi.
1979 Devrimi'nden bu yana İran'da kadınların toplum içinde saçlarını bir şekilde örtmeleri gerekiyor.
Ancak, özellikle Eylül 2022'de bir kadının gözaltında ölümünün ardından patlak veren protestolardan bu yana İran'da çok sayıda kadın başörtüsüz olarak sokağa çıkıyor.
Gözaltında ölen kadın kıyafet yönetmeliğini ihlal ettiği iddiasıyla alıkonulmuştu.
Parlamento yeni “başörtüsü ve iffet” yasasını onayladı ancak yasanın yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı'nın imzası gerekiyor.
Pezeşkiyan Pazartesi günü geç saatlerde devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Bu yasayı yürürlüğe koymaktan sorumlu kişi olarak, bu konuda birçok çekincem var” dedi.
Yasa metni resmi olarak yayınlanmadı ancak İran medyasında yer alan haberlere göre yasa, kamusal alanda ya da sosyal medyada uygunsuz bir şekilde başörtüsü takan ya da başörtüsünden tamamen vazgeçen kadınlara ortalama 20 aylık maaşlarına eşdeğer para cezası verilmesini öngörüyor.
Yeni yasaya göre kuralı ihlal edenler 10 gün içinde ödeme yapmalı ya da seyahat yasakları ve ehliyet almak gibi kamu hizmetlerinde kısıtlamalarla karşılaşmalı.
“Bu yasa yüzünden toplumdaki pek çok şeyi mahvetme riskiyle karşı karşıyayız” diyen İran Cumhurbaşkanı, liderlerin halkı yabancılaştıracak eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi.
Eylül 2022'de gözaltına ölen kadını alıkoyan "ahlak polisi" o tarihten bu yana büyük ölçüde sokaklardan çekildi ancak resmi olarak lağvedilmedi.
Kaynak: Mepa News