İran devlet medyası, İran'ın 1980'lerde Irak'la giriştiği savaşın yıl dönümü olan cuma günü, balistik ve hipersonik füzelerle birlikte "dünyanın en uzun menzilli insansız hava aracı" da dahil olmak üzere askeri donanımını sergilediğini söyledi.
Canlı yayınlanan geçit töreninde insansız hava aracının tanıtıldığı ve etkinlikte sergilenen insansız hava araçlarına "Mohajer", "Shahed" ve "Arash" isimlerinin verildiği belirtildi.
Tahran rejimi geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada uçuş menzili ve süresinin yanı sıra daha büyük bir faydalı yüke sahip Mohajer-10 adlı gelişmiş bir insansız hava aracı ürettiğini duyurmuştu.
Devlet medyasının o dönem bildirdiğine göre, 2,000 km (1,240 mil) operasyonel menzile sahip ve 24 saate kadar uçabilen bu insansız hava aracının (İHA) faydalı yükü 300 kiloya ulaşarak önceki model olan Mohajer-6'nın kapasitesini ikiye katlıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, İran'ı Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya diğerlerinin yanı sıra Mohajer-6 tipi İHA sağlamakla suçladı. Salı günü Washington, "Tahran'ın Rusya'ya, Ortadoğu'da desteklediği güçlere ve diğer istikrarsızlaştırıcı aktörlere olanak sağlayan İHA'ları kasıtlı olarak yaygınlaştırmaya devam etmesini" gerekçe göstererek İran'la ilgili yaptırımları genişletmişti.
İran ise Ukrayna'daki çatışma için Rusya'ya insansız hava aracı sağladığını reddediyor.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Cuma günü başkent Tahran'da düzenlenen geçit töreninde yaptığı konuşmada "Kuvvetlerimiz bölgede ve Basra Körfezi'nde güvenliği sağlıyor" derken şu ifadeleri de kullandı: "Bölge halkına direnişin bugünün yolu olduğunu öğretebiliriz. Düşmanı geri çekilmeye zorlayan şey boyun eğmek ve tereddüt etmek değil, direnmektir."
Geçtiğimiz ay İran medyası tarafından yayınlanan bir videoda Mohajer-6 diğer askeri teçhizatın yanı sıra Farsça ve İbranice "sığınaklarınızı hazırlayın" yazılı bir metinle birlikte gösteriliyordu.
Amerika Birleşik Devletleri Salı günü İran'la ilgili yeni yaptırımlar yayınlayarak Tahran'ın insansız hava aracı ve askeri uçak geliştirmesi nedeniyle İran, Rusya, Çin ve Türkiye'den çok sayıda kişi ve kuruluşu hedef aldı.
İran-Irak savaşı 22 Eylül 1980'de dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e bağlı güçlerin İran'ı işgal etmesiyle patlak verdi. Ekonomik olarak yıkıcı olan ve en az yarım milyon kişinin ölümüne yol açan çatışma Ağustos 1988'de çıkmaza girdi.
Kaynak: Mepa News