Batılı ülkelerle İran arasında gerçekleştirilecek nükleer müzakereler bir kez daha dünyanın gündeminde.
Taraflar yarın (5 Nisan) Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya geliyor. Görüşmelere İran'ın yanı sıra ABD, Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya katılacak. Ancak ABD'li ve İranlı temsilciler doğrudan veya dolaylı bir müzakere içerisine girmeyecekler, aynı odalarda da yer almayacaklar.
İran'ın görüşmelerdeki birincil talebinin, kendisine yönelik yaptırımların tamamının bir an önce kaldırılması olacağı ifade ediliyor.
ABD, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmaya uymamakla suçladığı İran'a 2018 yılında yaptırım uygulamaya başlamıştı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu yılın başında yaptığı açıklamada, ABD'nin yaptırımlarının İran'da yol açtığı zararın yaklaşık 1 trilyon dolar olduğunu ileri sürmüştü.
Yaptırım meselesi
Uzmanlar ise yaptırımların kaldırılması konusunun düşünüldüğü kadar kolay olmayacağı görüşünde. İran, yaptırımların tamamının tek kalemde kaldırılmasını talep ederken, ABD ve Batılı müttefikleri ise yaptırımların kademe kademe kaldırılması gerektiği görüşünde.
Görüşmelerde kısa vadede bir sonuç alınamasa da uzun vadede yeni bir anlaşma sağlanabileceği, 2015 yılındaki anlaşmayla beraber oluşan ortamın yeniden şekillenebileceği düşünülüyor.
ABD'de Donald Trump yönetiminin seçim mağlubiyeti ve Joe Biden'ın başkanlığı süreci hızlandırmış durumda. Buna ek olarak İran'ın Uranyum zenginleştirme seviyelerini yüksek oranda artırması da Batılı ülkeleri harekete geçiren etkenler arasında.
Yarın başlayan görüşmelerin ardından, diplomatik ve siyasi atmosferin daha net bir biçimde şekillenmesi bekleniyor.
Kaynak: Mepa News