İran İsrail'i Gazze'de savaşa yeniden başlamaması konusunda uyardı

Salı günü erken saatlerde sona erecek olan dört günlük ateşkesle birlikte Hamas duraklamayı uzatma ve daha fazla rehineyi serbest bırakma isteğini dile getirdi.

İran Pazartesi günü İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin son gününe girilirken İsrail'in Gazze'de askeri operasyonlara yeniden başlaması halinde bunun "sonuçları olacağı" uyarısında bulundu.

Salı günü erken saatlerde sona erecek olan dört günlük ateşkesle birlikte Hamas duraklamayı uzatma ve daha fazla rehineyi serbest bırakma isteğini dile getirdi.

Cuma günü başlayan ateşkes süresince onlarca rehine serbest bırakıldı ve karşılığında 100'den fazla Filistinli İsrail tarafından serbest bırakıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani gazetecilere yaptığı açıklamada "Siyonist rejimin askeri yaklaşıma geri dönmesi kesinlikle cevapsız kalmayacaktır" dedi.

Kenani, İran tarafından desteklenen bölgesel silahlı gruplar ağına atıfta bulunarak "direniş gruplarının" "boş durmayacaklarını, mazlum Filistin halkını desteklemekten çekinmeyeceklerini ve ABD hükümetini krizin bir parçası olarak gördüklerini gösterdiklerini" belirtti.

İranlı yetkili, Gazze'deki savaşın ve ABD'nin İsrail'e desteğinin devam etmesinin "bölgede çatışma, istikrarsızlık, güvensizlik ve muhtemelen savaşın kapsamının genişlemesine yol açabileceği" uyarısında bulundu.

İran, İsrail'in "saldırılarının" tekrarlanmasını önlemek için mevcut ateşkesin "istikrarlı bir şekil" almasını istiyor.

Kenani, "Elimizdeki bilgilere göre Katar hükümeti ateşkes konusunda ciddi çaba sarf ediyor ve mevcut ateşkesin istikrarlı olmasını umuyoruz" diye ekledi.

İsrail, 7 Ekim saldırılarına misilleme olarak Gazze'yi yöneten Hamas'ı yok etme sözü verdi ve Gazze'ye yönelik hedef gözetmeyen bir bombardıman başlattı.

Filistinli yetkililere göre İsrail'in hava ve kara saldırıları Gazze'de aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu yaklaşık 15.000 kişinin ölümüne neden oldu.

Hamas'ın önemli bir iktisadi ve askeri destekçisi olarak gösterilen İran, 7 Ekim saldırılarını överken, planlanması ya da uygulanmasında herhangi bir dahli olduğu yönündeki iddiaları reddediyor.

İsrail'i tanımayı reddeden Tahran yönetimi, 1979 Devrimi'nden bu yana Filistin davasına verdiği desteği dış politikasının temel bir bileşeni haline getirmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri