Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynak, İran'ın geçen ay Moskova yakınlarındaki konser salonu saldırısından önce Rusya'yı kendi topraklarında büyük bir "terör eylemi" yapılabileceği konusunda uyardığını söyledi.
Rusya'da son 20 yılın en ölümcül saldırısında, silahlı kişiler 22 Mart'ta Crocus Belediye Binası'nda konsere gidenlerin üzerine otomatik silahlarla ateş açmış ve IŞİD’in üstlendiği saldırıda en az 144 kişi ölmüştü.
Bir kaynak, "Rusya'daki saldırıdan günler önce Tahran, İran'daki bombalı saldırılarla bağlantılı olarak tutuklananların sorguları sırasında elde edilen, Rusya içinde olası büyük bir terör saldırısına ilişkin bilgileri Moskova ile paylaştı" dedi.
İran İstihbarat Bakanlığı Ocak ayında yaptığı açıklamada 3 Ocak'ta güneydoğudaki Kerman kentinde meydana gelen ve yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan çifte bombalı saldırılarla bağlantılı 35 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Bakanlık 19 Ocak'ta da IŞİD'in Afganistan merkezli hücre yapılanması yöneticisinin tutukladığını açıkladı.
IŞİD, İran'da 1979 İslam Devrimi'nden bu yana meydana gelen en kanlı patlamaların sorumluluğunu üstlenmişti. ABD istihbarat kaynakları IŞİD’in Afganistan’daki hücre yapılanmaları aracılığıyla hem 3 Ocak'taki İran saldırılarını hem de 22 Mart'ta Moskova'daki silahlı saldırıları gerçekleştirdiğini ileri sürüyor.
"Önemli bir saldırı"
Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen ikinci bir kaynak ise Tahran'ın Moskova'ya yaklaşan bir saldırıyla ilgili verdiği bilginin zamanlama ve kesin hedefle ilgili spesifik ayrıntılardan yoksun olduğunu söyledi.
Kaynak, “-İran’da yakalanan- IŞİD mensuplarına Rusya'da önemli bir saldırı için hazırlık yapmaları talimatı verildi... teröristlerden biri grubun bazı üyelerinin çoktan Rusya'ya gittiğini söyledi.” ifadelerini kullandı.
Üst düzey bir güvenlik yetkilisi olan üçüncü bir kaynak ise şunları söyledi: "İran yıllardır terör saldırılarının kurbanı olduğu için, İranlı yetkililer tutuklanan teröristlerden edindikleri bilgilere dayanarak Moskova'yı uyarma yükümlülüklerini yerine getirdiler."
İran Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin bu haberle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.
Beyaz Saray da konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.
ABD'nin Rusya'da yaklaşmakta olan bir saldırıya ilişkin istihbaratını bilen bir kaynak, bunun IŞİD mensuplarının arasındaki "konuşmaların” takip edilmesiyle elde edildiğini söyledi.
ABD'nin iddialarına karşı çıkan Rusya, kanıt sunmadan Ukrayna'nın saldırıyla bağlantılı olduğuna inandığını söyledi. Kiev ise bu iddiayı şiddetle reddetti.
Tacik vatandaşları
Kerman'daki ve Moskova yakınlarındaki saldırıların her ikisinde de Tacikistan vatandaşları yer aldı. Güvenlik uzmanları, IŞİD’in eski Soyvet ülkelerinden Tacikistan’dan yoğun şekilde eleman devşirdiğini ifade ediyor.
Kaynaklar İran'ın Tacikistan ile güvenlik kaygılarını görüştüğünü ifade ediyor. Tacikistan'daki diplomatik bir kaynak Tahran'ın yakın zamanda Duşanbe ile etnik Taciklerin silahlı faaliyetlere artan katılımı konusunu görüştüğünü doğruladı.
2022 yılında İran'da bir Şii türbesine düzenlenen ve 13 kişinin ölümüne yol açan ölümcül saldırıyı IŞİD üstlenmişti. Tahran saldırganın Tacik vatandaşı olduğunu açıklamıştı.
IŞİD'in üstlendiği daha önceki saldırılar arasında 2017 yılında İran parlamentosunu ve Humeyni'nin türbesini hedef alan çifte bombalı saldırılar da bulunuyor.
Kaynak: Mepa News, Reuters