İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada anlaşmanın yükümlülüklerine bağlı kalacaklarını ama diğer imzacı ülkelerin ekonomik sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda Tahran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
İngiltere, Fransa ve Almanya da anlaşmanın devam etmesini istediklerini söylemiş, İran'a itidal çağrısında bulunmuşlardı.
Nükleer faaliyetlerine getirdiği kısıtlamalar karşılığında Tahran'ın elde etmek istediği ekonomik faydaların müzakereleri için İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarifi Avrupa ülkeleri, Çin ve Rusya ile görüşecek.
Anlaşma, Temmuz 2015'te, Çin, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD'den oluşan P5+1 ülkeleri ile imzalanmış, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını kısıtlaması karşılığında bazı ekonomik yaptırımların kaldırılması kararı alınmıştı.
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin anlaşmadan çekilmesi için "Karar, İran'a karşı psikolojik savaş eylemidir. İran Atom Enerjisi Kurumu'na gelecekte kısıtlama olmadan endüstriyel seviyede uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam etmemiz durumunda gerekli önlemleri almaları talimatında bulundum" dedi.
Ruhani, "Bu kararı uygulamaya koymadan önce birkaç hafta bekleyip dostlarımız ve müttefiklerimizle, nükleer anlaşmanın diğer imzacılarıyla ve anlaşmaya sadık kalanlarla görüşeceğiz. Her şey ulusal çıkarlarımıza bağlı" diye konuştu ve "Dış politikamız dünya ile yapıcı ilişkiler kurmaya dayanıyor. Yaptırımlar olsun ya da olmasın kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız" diye ekledi.
İran Devlet Televizyonu da Trump'ın anlaşmadan çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu ve uluslararası anlaşmaları yıktığını belirtti.