İran'ın Afganistan sınır hattına duvar inşa etmeye başladığı bildirildi.
İran rejimine bağlı IRNA haber ajansı Nisan ayı sonunda paylaştığı raporda "kara kuvvetlerine bağlı dört sınır mühendisliği birliğinin Afganistan sınırını kapatma planını uygulamak üzere bölgeye girdiğini" ifade etti.
İran Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Kasım Rızai geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Afganistan sınırına duvar inşasını doğrularken, duvarın yalnızca "sınırın sorun yaşanan bölgelerine" inşa edileceğini söyledi.
İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi Şubat ayı ortasında yaptığı açıklamada sınıra duvar inşa edilmeyeceğini öne sürmüştü. Bu açıklamadan yaklaşık 3 ay sonra duvar inşasının başladığının belirtilmesi dikkat çekti.
Sınır hattında çatışmalar yaşanıyordu
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Kasım Rızai, duvar inşasının "uyuşturucu kaçakçılığını, kanun kaçaklarının hareketini ve terörist sızmalarını önlemeye yardımcı olacağını" savundu.
İran'ın Afganistan sınırını kapatmaya yönelik planı dikenli teller, çitler ve dört metrelik beton bir duvar inşa edilmesini içeriyor.
İran İçişleri Bakan Yardımcısı Macid Mirahmedi geçen hafta yaptığı açıklamada "sınırların hızla kapatılmaya başlanması" için 3 milyar euro'luk bir yatırım yapılacağını" söylemişti.
Afganistan İslam Emirliği yönetimine bağlı sınır güçleriyle İran sınır birlikleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu.
Son olarak 25 Nisan'da beş İranlı sınır muhafızı, Afganistan sınırını geçmeleri üzerine Afganistan güçleri tarafından yakalanmış, kısa bir süre sonra ise serbest bırakılmıştı.
Afganistan yönetimi İran sınır güçlerini sınır hattına riayet etmemek ve bölgede Afgan sivillere yönelik ihlaller gerçekleştirmekle suçluyor.
İki ülke arasında ayrıca bölgedeki su kaynakları konusunda da anlaşmazlıklar yaşanıyor.
Afganistan'da 1970'li yıllardan bu yana devam eden çatışmalar sebebiyle ülkede merkezi bir yönetim otoritesi bulunmuyordu. Bu sebeple başta Pakistan ve İran olmak üzere komşu ülkelerin sınır güçlerince gerçekleştirilen ihlaller herhangi bir karşılığa yol açmıyordu.
2021 yılının ardından ülkede İslam Emirliği yönetiminin merkezi bir otorite kurmasıyla sınır bölgelerinde de denetimler ve sınır birliklerinin faaliyetleri yoğunlaştı. Bu durum komşu ülkelerin sınır güçleriyle yer yer çatışmalar yaşanmasını da beraberinde getirdi.
Kaynak: Mepa News