ABD'nin İran'ın Rusya'ya balistik füze tedarik ettiği yönündeki suçlamaları karşısında İranlı yetkililer gerek kamuoyu önünde gerekse özel olarak verdikleri mülakatlarda bu iddiaları şiddetle reddediyor.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir İranlı diplomat, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği Şubat 2022'den bu yana İran'dan askeri yardım talep ettiğini söyledi.
Diplomat, "Rusya birçok kez İran'dan balistik füzeler de dahil olmak üzere askeri yardım talebinde bulundu. Ancak İranlı yetkililer bu talepleri kesin bir şekilde reddetti ve Moskova'nın çağrılarını net bir şekilde geri çevirdi" dedi.
Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna savaşının gidişatı üzerinde ciddi bir etki yaratabilecek kısa menzilli balistik füzelerin İran tarafından Rusya'ya gönderildiğini söylemişti.
Blinken'e göre Rus askeri personeli, 30 kilometre ila 120 kilometre arasında menzile sahip Fetih 360 füzeleri olduğu söylenen bu silahların nasıl kullanılacağı konusunda eğitim almak üzere kısa bir süre önce İran'daydı. Ancak Blinken iddia edilen füze teslimatıyla ilgili herhangi bir kanıt sunmadı.
Blinken ayrıca Washington'un, İngiltere tarafından tedarik edilen Storm Shadow füzesi gibi uzun menzilli silahların Rusya topraklarının derinliklerine yapılan saldırılarda kullanılmasına yönelik yasağın yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.
İran silahları Ukrayna savaş alanında zaten tespit edilmişti. Rusya'nın 2022 ortalarından bu yana İran yapımı Shahed 136 kamikaze saldırı dronlarını kullandığı biliniyor. ABD ve Avrupa Birliği de söz konusu kamikaze dronların çatışma boyunca düzenli olarak Moskova'ya tedarik edildiğini söylüyor.
Ancak üst düzey İranlı diplomat bu İHA'ların savaş başlamadan önce tedarik edildiğini söyledi.
İranlı yetkili, "İnsansız hava araçları çatışmadan önce satıldı" dedi.
2013-2021 yılları arasında Hasan Ruhani'nin cumhurbaşkanlığı döneminde görev yapan eski bir üst düzey diplomat da insansız hava araçlarının çatışmadan önce tedarik edildiğini ileri sürdü.
Diplomat, drone satışına ilişkin haberlerin aslında Moskova tarafından kasıtlı olarak batı medyasına sızdırıldığına dair şüpheler olduğunu da ekledi.
"Amaç İran'ı Ukrayna çatışmasında suç ortağı olarak göstermek ve Tahran'ın arkasındaki köprüleri yakmaktı" dedi ve ekledi: "Ne yazık ki Avrupa bu tuzağa düştü ve Tahran'ı Moskova'yla aynı safta görmeye devam ediyor."
Salı günü İngiltere, Fransa ve Almanya balistik füze transferi iddialarına karşılık olarak İran'a yaptırım uygulayacaklarını açıkladılar.
İranlı üst düzey diplomat suçlamaları ve yaptırım misillemesini "yanlış anlamalar" olarak nitelendirerek İran'ın sorunları çözmek için Ukrayna da dahil olmak üzere Avrupa ülkeleriyle diyalog kurmak istediğini söyledi.
Yetkili, "Tahran, daha önce de olduğu gibi, durumu açıklığa kavuşturmak amacıyla sözde füze transferleriyle ilgili belge ve kanıtları gözden geçirmek için görüşmelere açık olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Blinken'in iddialarını resmi olarak yalanlayan İran Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Ukrayna savaşı konusunda "tarafsız bir tutum sergilediğini" belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kenani, "İslam Cumhuriyeti'nin Ukrayna ihtilafı konusundaki tutumu tutarlı ve ilkeli olmuştur. Rusya'ya füze transferi yapıldığına dair yinelenen iddialar, belirli siyasi motivasyon ve hedefleri olan bazı Batılı ülkeler tarafından ortaya atılmaktadır" dedi.
Tahran ve Moskova'yı bir araya getirmek
İran'ın Batı ile ilişkilerindeki bu yeni gerileme, Tahran'ın reformcu siyasi kanadının bir üyesi olan ve Batı ülkeleriyle daha iyi ilişkiler kurma vaadiyle seçim kampanyası yürüten Mesud Pezeşkiyan'ın seçilmesinin hemen ardından geldi.
İran'ın önde gelen dış politika analistlerinden biri olan ve sık sık reformcu medyada yazılar yazan İranlı bir analist, Batı'nın İran'a yaklaşımının Tahran ile Moskova arasındaki bağları istemeden de olsa güçlendirdiğini düşünüyor.
Analist, "Başlangıçta Batılı ülkelerin neden Tahran'ı Rusya'nın kucağına ittiğini sorgulamıştım, özellikle de Başkan Pezeşkiyan'ın yeni yönetimi altında İran'la ilişkileri geliştirmek için gerçek bir fırsat varken" dedi ve ekledi:
"İran'ın Rusya'ya balistik füzeler gönderdiğine dair iddiaların, Ukrayna'yı uzun menzilli füzelerle silahlandırmak için bahane yaratmak üzere tasarlanmış daha büyük bir anlatının parçası olduğu artık açıkça görülüyor."
Ona göre bu strateji uzun vadede geri tepebilir.
"Nihayetinde bu yaklaşım, İran ile Batı, özellikle de ABD ve Avrupa arasında olası bir yakınlaşmayı engelleyerek Rusya'nın çıkarlarına hizmet edecektir."
"Devam eden yaptırımlar ve suçlamalar Tahran'ı sadece Rusya'ya yaklaştırarak bölgesel ve nükleer konularda anlamlı bir diyalog şansını ortadan kaldırıyor."
Söz konusu analist Batı'nın İran'a yönelik yaklaşımının son yıllarda ters etki yaratmaktan başka bir işe yaramadığını da sözlerine ekledi.
"Son beş yıla bakarsanız, Batı'nın İran'a yönelik politikalarının ne kadar yanlış yönlendirilmiş olduğunu görürsünüz. Tüm diplomatik yolları sürekli tıkayarak Tahran'a Rusya ile bağlarını derinleştirmekten başka seçenek bırakmadılar"
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye