İranlı yetkililer: Hamaney İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdi

İran lideri Hamaney'in İsmail Heniye suikastı sonrası İsrail'in doğrudan hedef alınması yönünde emir verdiği ifade ediliyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, küçük düşürücü bir güvenlik zafiyetinin ardından misilleme emri verirken, İran bir kez daha tırmanma riskine karşı güç gösterisini dengelemeye çalışıyor.

The New York Times'tan Farnaz Fassihi'nin haberine göre, söz konusu emir hakkında bilgi sahibi üç İranlı yetkiliye göre İran lideri Ali Hamaney, Hamas lideri İsmail Heniye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesine misilleme olarak İran'ın İsrail'i doğrudan vurması talimatını verdi.

Ancak bu doğrudan saldırının "ölçülü" bir şekilde yapılacağı ve topyekun bir savaşa neden olmaması için özellikle plan yapıldığı ifade ediliyor.

İkisi Devrim Muhafızları üyesi olan üç İranlı yetkili, Hamaney'in bu emri Çarşamba sabahı İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında, İran'ın Heniye'nin öldürüldüğünü açıklamasından kısa bir süre sonra verdiğini söyledi.

Yetkililer, kamuoyu önünde konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin yayınlanmamasını istediler.

İran ve Hamas suikastı İsrail'in gerçekleştirdiğini ifade ederken, Gazze Şeridi'nde Hamas'la savaş halinde olan İsrail, İran'ın yeni cumhurbaşkanının yemin töreni için Tahran'da bulunan Heniye'ye yönelik suikastı ne üstlendi ne de reddetti.

İsrail, İranlı nükleer bilim adamları ve askeri komutanlar da dahil olmak üzere yurtdışında “düşman” olarak tanımladığı isimleri suikastlarla öldürme konusunda uzun bir geçmişe sahip.

Gazze'de yaklaşık 10 aydır devam eden savaş boyunca İran, müttefiklerinin ve bölgedeki vekil güçlerinin saldırılarını keskin bir şekilde arttırarak İsrail üzerinde baskı oluştururken, iki ülke arasında kapsamlı bir savaştan kaçınarak bir denge kurmaya çalıştı.

Nisan ayında İran, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik yerleşkesine düzenlediği ve çok sayıda İranlı askeri komutanın ölümüne neden olan saldırıya misilleme olarak yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlatarak İsrail'e karşı son on yıllardaki en büyük ve en açık saldırısını gerçekleştirdi.

Ancak bu güç gösterisi bile çok önceden haber verilmişti, neredeyse tüm füzeler ve insansız hava araçları İsrail ile müttefikleri tarafından düşürüldü.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri