IŞİD, 2016 yılının ilk altı ayında Suriye, Irak ve Libya'da 589 canlı bomba saldırısı düzenlediğini açıkladı.
IŞİD'in haber ajansı A'mak'ın yayınladığı son infografik, örgüte bağlı cihat yanlılarının sadece geçtiğimiz Haziran ayında 100 canlı bomba saldırısı yaptığını ortaya koyuyor.
Tarihin en yüksek oranı
Eğer A'mak Haber Ajansı'nın verdiği bu bilgi doğruysa, IŞİD'in canlı bomba saldırıları tarhinin en yüksek oranında.
The Long War Journal'in verilerine göre, 2015 yılında bütün dünyadaki devlet dışı silahlı organizasyonların aylık canlı bomba saldırısı ortalaması 60 civarında. 2005 yılından 2014 yılına kadar bütün devlet dışı silahlı gruplar gruplar tarafından yapılan tüm canlı bomba saldırılarının aylık ortalaması 50'ye hiç ulaşmadı.
A'mak Haber Ajansı'nın verdiği rakamlara göre IŞİD'in canlı bomba saldırıları, kendi tarihindeki en yüksek sayıyı geçerek 2016 yılının ilk altı ayında aylık 100'e ulaştı.
IŞİD medya biriminin, örgütün üyeleri tarafından düzenlenen intihar saldırılarının sayısını abartıyor olması da ihtimal dahilinde. Fakat IŞİD'in Irak ve Suriye'de birçok aktöre karşı savaşıyor olması, bu iddiaları genel olarak tutarlı kılıyor.
Aylık ortalama 60 saldırı
IŞİD'e Karşı Küresel Koalisyon'un Özel Başkanlık temsilcisi Brett McGurk yakın zamanda, "örgütün neredeyse aylık 60 intihar saldırısı düzenlediğini" ifade eden bir tweet attı.
Örgütün düzenlediği canlı bomba saldırısı sayısı 60 civarında olsa bile, bu sayı örgütün tarihindeki en yüksek orana oldukça yakın.
IŞİD'in bu tür saldırıları tercih etmesi, aynı anda örgütün hem gücüne hem de zayıflığına vurgu yapıyor.
Bir taraftan, gün geçtikçe daha çok insan, bilhassa genç kimseler cihat yanlılarının amaçları uğruna can vermeyi her zamankinden daha çok istiyor. Ergenlerin ve hatta çocukların da bu tür saldırılarda kullanıldığının da altı çizilmeli.
IŞİD'in canlı bomba saldırılarını sıklıkla kullanmak zorunda kalışının Irak, Suriye hatta Libya'da önceden kazandığı toprakları bir bir kaybetmeye başlamasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Saldırılarının yüzde 61'i Irak'ta gerçekleşti
A'mak Haber Ajansı'nın verilerinden derlenen istatistikler şu şekilde.
IŞİD'in canlı bomba saldırılarının büyük bir kısmı, 589 saldırıdan 359'u (%61) Irak'ta gerçekleştirildi. Bu saldırıların neredeyse yarısı, 359 saldırıdan 171'i, örgütün aylardır Irak hükümet güçleri ve İran destekli Şii militanlara karşı geniş çaplı savaşlar verdiği ve ciddi toprak kayıpları yaşadığı Anbar eyaletinde meydana geldi. Selahaddin (71 saldırı), Ninova (48 saldırı), Bağdad (39 saldırı) ve Kerkük (17 saldırı) eyaletleri en sık saldırı gerçekleşen diğer bölgeler.
A'mak Haber Ajansı, Irak'ta gerçekleştirilen saldırıların kahir ekseriyetinin, 359 saldırıdan 334'ünün Irak hükümet güçlerini hedef aldığını belirtti. A'mak Haber Ajansı, örgüte karşı neredeyse her zaman birlikte hareket eden Irak güvenlik güçleri ve İran destekli Şii militanlar arasında ayrım yapmıyor. Ebubekir el Bağdadi'nin adamları neredeyse düzenli olarak, kasıtlı bir şekilde silahsız Şii halkı da hedef alıyor. Fakat bu gerçeğe A'mak Haber Ajansı tarafından değinilmiyor.
A'mak Haber Ajansı'na göre IŞİD, yılın ilk 6 ayında Suriye'de 216 canlı bomba saldırısı gerçekleştirdi. Bu, tüm saldırıların %37'sini teşkil ediyor. Halep (80 saldırı), Haseke (33 saldırı), Deyr'ez-Zor (29 saldırı), Humus (25 saldırı) ve Rakka (18 saldırı) eyaletleri en çok hedef alınan bölgeler arasında.
Örgütün Suriye'deki canlı bomba saldırılarının yarısının, 216 saldırıdan 108'i, Suriye rejimi güçlerini hedef aldığı ileri sürüldü. "A'mak Haber Ajansı", Suriye rejimi güçleri, paramiliter Şii militanlar ve Hizbullah militanları arasında herhangi bir ayrım gözetmiyor.
Irak ve Suriye hükümet güçlerinin ardından, 2016 yılının ilk 6 ayında en çok hedef alınanlar ise 73 saldırı ile PKK/YPG güçleri, 34 saldırı ile Suriye muhalefeti ve 26 saldırı ile Peşmerge kuvvetleri.
Libya'da 14 canlı bomba saldırısı
A'mak Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre geri kalan 14 canlı bomba saldırısı ise Libya'da gerçekleştirildi. Bu saldırıların 12'si Sirte şehrinin içi ve çevresindeki IŞİD karşıtı güçleri hedef aldı.
Diğer bölgelerde de olduğu gibi, örgütün Sirte'de bu kadar çok intihar saldırısı gerçekleştirmesi bir güç göstergesi değil. Mayıs ve Haziran ayında IŞİD'in elindeki birçok önemli nokta, Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin müttefiki ve Misrata merkezli militanlardan oluşan el Bunyan'el-Mersûs Operasyon Odası tarafından ele geçirilmişti. A'mak Haber Ajansı, Misrata'da güçlü kökleri bulunan İslamcı koalisyon Fecir Libya'yı da Sirte'deki düşmanlarından olarak kabul ediyor. Bunun nedeni Fecir Libya'ya bağlı bazı kişilerin el Bunyan'el-Mersûs saflarında yer alıyor olması.
IŞİD ve propaganda organları tarafından yayınlanan tüm bilgilere kuşkuyla yaklaşılmalı. Fakat IŞİD'in canlı bomba saldırılarını inanılmaz derecede yüksek bir oranda kullanıyor olduğuna şüphe yok.
A'mak Haber Ajansı'nın paylaştığı infografik:
Kaynak: Mepa News ve The Long War Journal