Örgütün propaganda kanalları aracılığıyla servis edilen görsellerde, Irak'ın Diyala iline bağlı El Vakf bölgesinde Bağdat hükümetine bağlı askerlerin kontrol noktasına düzenlenen saldırıya ait görüntüler yer alıyor.
Görüntülerde IŞİD savaşçılarının ormanlık bir alan içinden geçip, askeri kontrol noktasına yönelik taarruz saldırısında bulunduğu görülüyor.
IŞİD'in "Hilafet" ilanı öncesi dönemde (2014 öncesi) bölgede bu şekilde küçük taarruzlarla oldukça etkin olduğu biliniyor. Özellikle Musul'un Bağdat hükümeti ve İran destekli Haşdi Şabi milisleri tarafından ele geçirilmesinin ardından örgüt Irak'taki kırsal yapılanmasına daha da önem vermeye başladı.
Bu bağlamda kırsal etkinliğini artırmayı hedefleyen IŞİD, gelinen süreçte Diyala'nın dışında birçok büyük il kırsalındaki bölgelerde Bağdat hükümeti güçleriyle Haşdi Şabi milislerine yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.
Örgüt tarafından yayınlanan son görüntülerde de tıpkı "Hilafet" öncesi olduğu gibi küçük çaplı bir taarruz saldırısı görülüyor.
Aşağıdaki görselde hedef alınan askeri kontrol noktası görülüyor:
Saldırı başladıktan sonra kontrol noktası:
Özellikle Musul sonrası dönemde kısmen demoralize olan örgüt savaşçılarının bu tarz saldırılarla tekrar güç toplama gibi bir amacı bulunuyor. Nitekim örgütün sözcüsü tarafından son dönemde yayınlanan ses kayıtlarından da bu amaç anlaşılmakta. Örgütün propaganda filmlerinde de öldürülen IŞİD yöneticilerinin ses/görüntülerinde, "sabredilmesi" yönünde direktifler bolca yer almakta.
IŞİD'in kırsal saldırılarında oldukça tecrübeli olduğunu bir gerçek. Bu saldırı şekli örgütün geçmişten bu yana kullandığı en etkili askeri taktiklerden biri.
Bu tarz saldırılar aniden ve çok hızlı geliştiği için Bağdat hükümeti güçlerine merkez üslerinden gönderilmesi muhtemel bir destek gücü çatışma bölgesine ulaşana kadar IŞİD'liler bölgeyi terk etmiş oluyor. Veya IŞİD'in Bağdat hükümeti güçlerinin kulanacağı ikmal hattında pusuda bekleyen savaşçıları sebebiyle bu destek hiçbir zaman saldırının gerçekleştirildiği bölgeye ulaşamıyor.
IŞİD uzun bir zamandır bu şekildeki ani gerilla saldırılarını artırmış durumda. Özellikle el yapımı patlayıcılarla düzenlenen saldırılar Bağdat hükümeti güçleri ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin çok fazla zayiat vermesine sebep oluyor.
Bağdat hükümetine bağlı ordu güçleri ve diğer güvenlik birimleri IŞİD'in bu saldırılarını tamamen ortadan kaldıracak bir potansiyele sahip değil. IŞİD tıpkı Musul'da olduğu gibi hibrit bir askeri düzenle hükümet güçlerine karşı savaşmadığı sürece, yenilmesi ve tamamen ortadan kaldırılması oldukça güç.
Bu arada örgütün Irak'ta düzenlediği saldırılarda, geçmiş dönemdeki Musul, Felluce ve diğer kentlerde giriştiği çatışma tecrübelerinden faydalandığı görünüyor.
Kaynak: Mepa News