İskandinav ülkelerinden 'LGBT'ye destek' bildirisi

Kuzey Avrupa ülkelerinin bakanları, ortak bir makale yazarak diğer ülke hükümetlerine LGBT'ye destek çağrısında bulundu.

Kuzey Avrupa ülkelerinin bakanları, önümüzdeki günlerde başlayacak '2021 Dünya Onur Yürüyüşü' öncesi ortak bir makale yazarak diğer ülke hükümetlerine 'LGBTİ bireylerin insan haklarından tam ve eşit şekilde yararlanmasını desteklemeleri' çağrısında bulundu.

"Nordik ülkelerinin Eşitlik Bakanları olarak bizler de eşit haklara olan desteğimizi göstermek için orada olacağız" denilen makalede, "Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks (LGBTİ) kişilerin Nordik bölgesinde özgürce, saklanmadan iyi hayatlar yaşayabilmeleri için yasalarımızı iyileştirmek, nefret, cehalet ve önyargıyla mücadele etmek için çalışmaya devam edeceğiz" denildi.

Bakanların ortak açıklaması şu şekilde:

"Bir konuda tamamıyla açık olmak istiyoruz: Bölgemizde ve dünyada LGBTİ eşitliğine direnç olduğu sürece, biz LGBTİ bireylerin insan haklarından tam ve eşit şekilde yararlanmalarını taviz vermeden destekleyeceğiz.
 

Biz, yedi tane küçük ulusu temsil ediyoruz. Uluslarımız, küçük olmalarına rağmen, eşitlik söz konusu olduğunda dünyanın en yenilikçi toplumları arasında yer alıyor. LGBTİ kişilerin aile kurmalarını sağlayan adımlar ve ayrımcılık karşıtı çabalarımız sayesinde, ülkelerimiz uluslararası kıyaslamalarda ilk sıralarda yer almaktadır.
 

Fakat, bir davaya güçlü destek verenlerin, inceleme ve denetime de açık olmaları gerekir. Biz eksikliklerimizi açık şekilde tartışmak ve gidermek amacıyla Nordik bölgesinde bulunan LGBTİ örgütlerle işbirliği yapmayı taahhüt ediyoruz. Bu amaçla;
 

Finlandiya, çocuk ve ergen LGBTİ bireylere gereken önemi vermelerini sağlamak ve onların özel ihtiyaçları konusundaki bilgilerini arttırmak amacıyla sosyal ve sağlık çalışanlarına eğitim verecektir.
 

Grönland hükümeti, eşitliği geliştirmek ve LGBTİ hakları hakkında farkındalığı arttırmak için okullarda gençlerin kullanabileceği interaktif araçlar üzerinde çalışmaktadır.
 

Åland adaları hükümeti, Regnbågsfyren adlı örgüt ile birlikte, iş yerleri ve kurumların daha kapsayıcı olmaları, önyargı ve ayrımcılıktan arınmaları amacıyla bir LGBTİ sertifikasyon sistemi geliştirdi.
 

Danimarka, cinsel yönelim, cinsel kimlik, cinsiyet ifadesi veya cinsiyet özellikleri temelli ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçlarını açıkça yasaklayacak şekilde mevzuatını iyileştirmektedir.
 

İzlanda’da, 15 yaşından büyük kişiler ve ebeveynlerinden izin alan çocuklar, doğumda atanan cinsiyetlerini değiştirip, kayıtlara cinsiyet nötr ifadesinin yazılmasını isteme hakkına sahiptirler. Atipik cinsiyet özellikleri ile doğmuş olan reşit olmayan bireyler üzerinde gereksiz tıbbi müdahale yapılması, çocuk gerekli bilgilendirmeden sonra onay verene kadar yasaklanmıştır.
 

İsveç farklı aile yapılarının daha iyi temsil edilmesi, mevzuatın daha kapsayıcı ve cinsiyet nötr olması amacıyla aile hukukunu daha da modernleştirmek için çalışmaktadır. Aynı zamanda, yeni bir toplumsal cinsiyet tanıma yasası sunulması yönündeki çalışmalar da devam etmektedir.
 

Norveç hükümeti, bir kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini değiştirmeyi veya baskılamayı amaçlayan eylemler olarak tanımlanan onarım (dönüşüm) terapilerine karşı bireyleri koruma amaçlı yasama çalışmaları yapıyor. Onarım (dönüşüm) terapileri, bireyleri iyi ve eşit hayatlar yaşama özgürlüğünden mahrum bıraktığı için, hükümet, reşit olmayan kişiler ve onay vermemiş bireylere bu tür terapilerin uygulanmasını ve her halükârda onarım terapilerinin uygun olmayan koşullarda yapılmasını yasaklamaya yönelik bir süreç başlatmıştır.
 

Bu alandaki ilerlemeye rağmen, Nordik ülkelerinin atması gereken başka adımlar da var.
 

Genç LGBTİ bireylerin, okulda, internet ortamında ve kendi aileleri içinde tacize ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını biliyoruz. Nordik ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre, LGBTİ öğrenciler okul ortamında akranlarına kıyasla çok daha az destek görüyorlar. Bu da zorbalığa mazur kalmalarına, okula devamsızlıklarının artmasına, okul yorgunluğuna ve güvensizliğe yol açmaktadır.

Sağlık, eğitim ve sosyal hizmet görevlilerinin, LGBTİ konularında eğitim almalarını sağlamaya yönelik ortak bir yükümlülüğümüz var. Yetkililer, genç LGBTİ bireylerin okulda özgürce kimliklerini yaşayabilmesini ve yaşı ilerlemiş LGBTİ bireylerin ise yaşlandıklarında tekrar kimliklerini saklamak zorunda kalmamalarını sağlamalıdır.
 

Nordik bölgesinde çok yönlü ayrımcılığın boyutu konusunda hala yeterli bilgiye sahip değiliz. Bu yüzden, LGBTİ bireylerin maruz kaldığı eşitsizlik ve ayrımcılığın nasıl değişkenlik gösterdiğini ve yaş, özürlülük, etnik köken, yerel kimlik, din veya inanç, kentsel/kırsal bölgede bulunma veya sosyoekonomik statü gibi faktörler dolayısıyla nasıl şiddetlendiğini ortaya çıkarmak istiyoruz.
 

COVID-19 pandemisi, LGBTİ kişilerin karşılaştığı engelleri ağırlaştırmıştır. BM, ayrımcılık, nefret söylemi ve sosyal-ekonomik dışlanma olgularında bir artış olduğunu belgelemiştir. Sokağa çıkma kısıtlamaları, bazı genç insanların, onlara destek olmayan aile üyeleri ile birlikte evde kalmalarına ve böylece şiddete ve tacize daha açık hale gelmelerine sebep olmuştur. Daha önce eşi benzeri görülmemiş bu zamanlarda, kendimizi hem ulusal hem de küresel alanda daha iyi bir iş çıkarmaya adamalıyız.
 

Son zamanlarda Nordik ülkeleri, LGBTİ politikalarını, resmi bölgesel hükümetlerarası işbirliğinin bir parçası haline getirmişlerdir. Kimseyi arkada bırakmamak anlayışının, daha refah ve daha uyumlu bir toplumun anahtarlarından biri olduğuna inanıyoruz. Nordik Bakanlar Konseyinin yeni stratejisinde, aşağıda sıralanan üç hedefi benimsedik:
 

LGBTİ kişilere daha fazla özgürlük ve açıklık sağlanmasını teşvik etmek için çalışacağız.
 

LGBTİ bireyler, şiddet, nefret veya ayrımcılığa uğrama korkusu olmadan ve cinsel kimlikleri veya aile yapıları sorgulanmadan Nordik bölgesinde yaşayabilmeliler.
 

LGBTİ bireylerin daha iyi bir yaşam kalitesi ve yaşam koşullarına sahip olmasını teşvik edeceğiz. LGBTİ bireyler eşit şartlarda sağlık hizmetlerine ulaşabilmeliler.
 

LGBTİ alanındaki sivil toplum kuruluşlarını ve ağları güçlendireceğiz. LBGTİ örgütleri arasındaki ağ desteklenmeli ve LGBTİ bireyleri ilgilendiren tedbirler işbirliği içerisinde geliştirilmelidir.
 

2021 Dünya Onur Yürüyüşü’nün (WorldPride 2021) gerçekleştiği şu günlerde, toplumsal cinsiyet eşitliği ve LGBTİ’den sorumlu Nordik bakanlar olarak bu hedeflere ulaşmak için adım atacağımıza yönelik taahhüdümüzü tekrar teyit ediyoruz.
 

Diğer hükümetlere eşitlikten yana olmaları, insan haklarından tam ve eşit şekilde yararlanılmasını desteklemeleri ve cinsel yönelim, cinsel kimlik, cinsiyet ifadesi veya cinsiyet özellikleri temelli her türlü ayrımcılığı kınamaları çağrısında bulunuyoruz.
 

Sivil topluma yönelik desteğimiz ve herkesin bütün insan haklarından eşit şekilde yararlanmasına yönelik ortak siyasi taahhüdümüz, çok kritik bir zamana denk gelmiş olup, dünyanın daha iyi bir yere evrilmesine vesile olacaktır.
 

Thomas Blomqvist, Nordik İşbirliği ve Eşitlikten sorumlu Bakan, Finlandiya ve 2021 Nordik Bakanlar Konseyi Başkanı
 

Annika Hambrudd, Eğitim ve Kültür Bakanı, Åland
 

Abid Raja, Kültür ve Eşitlik Bakanı, Norveç
 

Katrín Jakobsdóttir, Başbakan, İzlanda
 

Märta Stenevi, Cinsiyet Eşitliği ve Konut Bakanı, İsveç
 

Naaja H. Nathanielsen, Konut, Altyapı, Mineral ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı, Grönland
 

Peter Hummelgaard, Eşitlik Bakanı, Danimarka"

Kaynak: Gazete Duvar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri