İslam Emirliği'nden 'Afganistan-Türkiye-Avrupa koridoru' projesi

Dışişleri Bakanı Muttaki, İslam Emirliği'nin Arap ülkeleriyle olan ilişkilerinin de gelişmekte olduğunu belirtti.

Kabil'de çeşitli ülkelerin büyükelçileri ile bölgesel ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelen Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, TAPI projesi ve diğer altyapı projeleriyle ilgili saha çalışmalarının başlamasıyla Afganistan ve bölge ülkelerinin ekonomik büyüme sağlayacağını belirtti.

Muttaki konuşmasında İslam Emirliği'nin Afganistan'ı Orta Asya ve Avrupa ülkelerine bağlayacak Lapis Lazuli güzergahını da aktif hale getirmeye hazır olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Muttaki Afganistan'da TAPI projesinin başlamasına atıfta bulunarak bu projenin başlamasının önemli ekonomik gelişmelerden biri olduğunu belirtti.

Muttaki, TAPI projesi, fiber optik ve demiryolları inşasının sadece Afganistan için değil Pakistan ve Hindistan da dahil olmak üzere TAPI'ye dahil olan ülkeler için de önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

Emirhan Muttaki ayrıca şunları söyledi: "Geçen hafta Türkmen dostlarımızla birlikte sadece TAPI projesinin değil, aynı zamanda TAPI projesinin, önemli fiber optik ayağının, yükleme ve boşaltma kapasitesini artırmayı amaçlayan Torghundi demiryolu projesinin bir kısmının ve Torghundi-Herat demiryolu üzerinde devam eden çalışmaların açılışını yaptık."

Muttaki, İslam Emirliği'nin Lapis Lazuli güzergahı üzerinden Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve Avrupa ülkelerine bağlanmaya hazır olduğunu ifade etti. Kuzeydeki Badahşan vilayetinde bulunan ve Afganistan'ın Çin'e açılan kapısı olan Vahan koridorunun inşasının da Afganistan ve İran'ı doğrudan Çin'e bağlayacağını sözlerine ekledi.

"Afganistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ı Lapis Lazuli güzergahı üzerinden Türkiye'ye bağlamaya ve nihayetinde Avrupa'ya giden bir güzergaha sahip olmaya hazırız. İslam Emirliği'nin kararlı çalışması, iyi planlama ve üst düzey güvenlik güçlerinin varlığı Afganistan'a kapsamlı bir güvenlik getirmiş ve bölgesel istikrarda olumlu bir rol oynamamızı sağlamıştır."

Dışişleri Bakanı Muttaki, İslam Emirliği'nin Arap ülkeleriyle olan ilişkilerinin de gelişmekte olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta Afganistan'da TAPI projesinin 153 kilometre uzunluğundaki ilk aşamasının açılışı yapıldı ve projenin önümüzdeki iki yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri