İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK), Cezayir'de devam eden olaylara ilişkin bir video yayınladı. İMEK tarafından yayınlanan videoda, grubun liderlerinden Ebu Ubeyde Yusuf el Anâbi'nin konuşması yer alıyor.
Buteflika karşıtı gösteriler
El Anabi'nin konuşması "Cezayir... Karanlık Bir Tünelden Çıkış" başlığını taşıyor. Konuşmada ana tema, Cezayir halkının Buteflika karşıtı gösterileri.
Cezayir'de halk, beşinci kez aday olan cumhurbaşkanı Buteflika'ya karşı bir süredir gösteriler düzenliyordu.
Cezayir vatandaşı El Anabi, ABD tarafından 2015 yılında terör listesine alınmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, El Anabi'nin İMEK'in medya şefi olduğunu belirtiyor.
"İlk hedef yönetimi devirmek"
İMEK lideri, Buteflika'yı bir mumya olarak nitelediği konuşmasında, onun İslam'a göre meşru bir yönetici olmadığını öne sürüyor. El Anabi Cezayir'deki kötü siyasi ve sosyo-ekonomik koşullardan da yönetimi sorumlu tutuyor.
Ebu Ubeyde Yusuf el Anabi, Cezayir'de göstericilerin ilk hedefinin ülkenin mevcut hükümetini devirmek olması gerektiğini söyledi. Anabi, yönetim tamamıyla devrildikten sonra, ülkenin İslam'a göre yönetilmesi ve İslami bir rejimin tesis edilmesi gerektiğini savundu.
"Savaş için acele etmeyin"
El Kaide'nin önde gelen liderlerinden Anabi, Buteflika'yı "Yahudilere ve Hrıstiyanlara sadık" olarak nitelerken, "göstericilerin Müslümanlar olarak birleşmeleri gerektiği, bölgesel yahut kabilevi bağların onları parçalayacağı" fikrini savundu. El Anabi göstericilere yağma ve kundaklama gibi eylemlerden kaçınmaları, gösterilerini İslami ahlak ve değerlere göre gerçekleştirmeleri gerektiği çağrısında bulundu.
İMEK lideri gösterilerde şiddet kullanımına dair de uyarılarda bulundu. El Anabi, Cezayir yönetiminin sahte saldırılar düzenleyerek kendilerini suçlayabileceğini, gösterilerin gidişatını etkilemek için bu yönteme başvurabileceğini dile getirdi. El Anabi, savaş konusunda halkın acele etmemesi gerektiğini ifade ederek, şu an ülkede muhalefetin genişlemesi ve gösterilerin yayılması gerektiğini vurguladı.
İMEK lideri Ebu Ubeyde Yusuf el Anabi'nin mesajı, Buteflika'nın istifa kararından birkaç gün önce yayınlandı. Ülkede Buteflika'nın istifasının ardından gösteriler yavaşlasa da son bulmadı.
El Kaide ve Cezayir
Bölgede İMEK'in kökleri, 1990'lı yıllardaki Cezayir İç Savaşı'na dek uzanıyor. İslami Selamet Cephesi'nin seçim başarılarının ardından gelen askeri darbe sonrası Cezayir bir iç savaşa sürüklenmişti. İç savaş İslamcı grupların yenilgisiyle sonuçlanmış, ülkede savaşa devam eden ve güney kesimlere çekilen bazı gruplar zamanla El Kaide'nin bölgedeki varlığının temelini teşkil edecek İMEK grubunu oluşturmuştu.
Kaynak: Mepa News