İspanya'da 'Katalonya' gerginliği tırmanıyor

İspanya’da 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna hazırlanan Katalonya’ya baskı artıyor.

Merkezi hükümet, Katalan polisine, sandıkların kurulacağı okullar ve hükümet binalarının yetkililerinin kimliklerinin belirlenmesi emri verdi.

Madrid’deki İçişleri Bakanlığı, bu yetkililerin kişisel bilgilerinin, Katalonya başsavcısı tarafından polise teslim edildiğini açıkladı.

Emir, Katalan polisine yönelik baskının son halkası. İçişleri Bakanlığı daha önce Katalan polisinin İspanyol askeri polisinin emri altına alındığını açıklamıştı.

Katalan başsavcısı, bölge polisine her türlü oy verme merkezini kontrol altına alma emri verdiği de bildirildi.

Emre göre oylamaya katılan herkesin ismi alınacak, ilgili belgelere el konacak. Oy verme merkezlerine giriş anahtarı ve ya şifresine sahip olanlar itaatsizlik, görevi suistimal ve kamu fonlarını zimmete geçirmekle suçlanacak.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, referandumun hukuka aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin durdurma kararı verdiğini söylemişti.

Hükümetin Katalonya temsilcisi Enric Millo da bugün bir açıklama yaptı ve “Katalonya’da geçerli bir referandum olmayacağını söyleyebiliriz” dedi.

Hükümet referandumu engellemek için geçen haftalarda bölge yetkililerini tutuklamış, oy sandıklarına, pusulalara ve el ilanlarına el koymuştu. Barcelona ve diğer Katalan şehirlerine de yüzlerce polis ve asker sevk edilmişti.

Madrid, referandum için çalışan bürokratlara para cezası tehdidinde de bulunmuş, Katalan seçim komisyonu geçen ay dağılmıştı. Bu baskılar nedeniyle sokaklara dökülen bağımsızlık yanlıları, hükümeti Franko dönemi diktatörlüğüyle suçlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri