Parti içi kriz, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE)’nin lideri Pedro Sanchez’in istifasını isteyen Federal Komite’nin 17 üyesinin görevi bırakmasıyla patlak verdi.
Federal Yönetim Kurulu cumartesi günü başkent Madrid’de toplanacaktı.
Partinin lideri Sanchez, kurulda alınacak kararlar doğrultusunda koltuğunu bırakabileceğinin sinyallerini şu sözlerle verdi:
“Yönetim kurulu PSOE’nin çekimser kalıp Mariano Rajoy’un hükümet kurmasını uygun görürse, ben desteklemediğim bu kararı onaylayamam. Eğer ailemden öğrendiğim bir şey varsa o da verdiğim sözleri tutmak ve inandığım değerlere sahip çıkmaktır.”
Sanchez’in yerine geçebilecek isimler arasında Endülüs Özerk Bölgesi lideri Susana Diaz öne çıkıyor. Yönetim Kurulu’nun desteklediği Diaz, perşembe günü yaptığı konuşmada üstü kapalı Sanchez’i eleştirdi. Diaz, “Bugün PSOE neden kazanan parti olmuyor ve neden her sandığa gidildiğinde bir öncekinden daha kötü sonuç alıyor? Bunu bir düşünmeliyiz ve nerede düşünmeliyiz? Tabi ki parti kurulunda” diye konuştu.
Cumartesi günü yapılan genel kurul sonrasında ise Sosyalist İşçi Partisi lideri istifa etti.
Kurulda yapılan oylamada daha önce sunulan önerilerin aksine sonuç çıktığını belirten Sanchez, onaylamadığı kararlara imza atmamak için koltuğunu bıraktığını söyledi.
Ana muhalefet liderinin görevinden ayrılmasıyla hükümetin kurulmasındaki engelin kalktığı yorumları yapılıyor.
Sanchez, Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Partisi'nin (PP) azınlık hükümeti kurmasına sıcak bakmıyordu. Halk Partisi, son iki seçimden birinci parti çıkmış ancak iktidara gelmek için yeterli oyu toplayamamıştı.
Sanchez'in muhalifleri, üçüncü kez seçimlere gidilmesini engellemek için güven oylamasında çekimser kalarak hükümetin kurulmasından yana.
İspanya’da Aralık 2015’ten bu yana iki kez sandığa gidilmesine rağmen hükümeti kurma çabaları başarısız kalmıştı.
Sandıktan birinci çıkan Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Partisi (PP) iktidara gelmek için mutlak çoğunluğa ulaşamamış, Podemos ve Ciudadanos gibi yeni partilerin beklenmedik oranda güç kazanması oyların bölünmesine, böylelikle ana muhalefet ve iktidardan oluşan iki partili sistemin son bulmasına neden olmuştu.
Koalisyon arayışları 31 Ekim’e kadar sonuç vermediği takdirde İspanyol seçmen bir yılda üçüncü kez sandığa gidecek.
Kaynak: Euronews Türkçe