İsrail Al Jazeera muhabirlerinin basın kartlarını iptal ettiğini açıkladı

Al Jazeera'nin Filistin büro şefi Velid Ömeri, İsrail'in aldığı son karardan kanalın haberdar olmadığını söyledi.

İsrail, Katar merkezli televizyon kanalını kapatmasından dört ay sonra, Perşembe günü ülkede çalışan Al Jazeera gazetecilerinin basın kartlarını iptal ettiğini duyurdu.

İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan açıklamada, "Hükümet Basın Ofisi (GPO) İsrail'de çalışan Al Jazeera gazetecilerinin (basın) kartlarını iptal etmiştir" denildi.

Açıklamada basın ofisi direktörü Nitzan Chen'in şu sözlerine yer verildi: "Bu, İsraillilere ve Yahudilere karşı kışkırtma içeren ve (İsrail) askerleri için tehdit oluşturan yanlış içerikler üreten bir medya kuruluşudur.”

Konuya yakın bir İsrailli yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada, kararın şu anda İsrail vatandaşı olan dört tam zamanlı Al Jazeera muhabirine uygulanacağını söyledi.

İsrail'deki Al Jazeera çalışanlarının geri kalanı, özellikle de hükümetin aktif olarak içerik üretmediğini belirttiği video yapımcıları ve fotoğrafçıların basın kartları iptal edilmeyecek

GPO basın kartı İsrail'de gazeteci olarak çalışmak için zorunlu değil ancak bu kart olmadan parlamentoya ya da bakanlıklara erişmek ya da askeri tesislere erişim sağlamak neredeyse imkansız.

Al Jazeera'nin Filistin büro şefi Velid Ömeri, İsrail'in aldığı son karardan kanalın haberdar olmadığını söyledi.

Ömeri, “(Bildirim resmi olarak) elimize ulaştığında göreceğiz” diye konuştu.

İsrail ordusu defalarca Al Jazeera çalışanlarını Gazze'de Hamas ya da müttefiki İslami Cihad'a bağlı "teröristler" olmakla suçladı.

Al Jazeera İsrail hükümetinin suçlamalarını reddediyor ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki çalışanlarını sistematik olarak hedef aldığını ifade ediyor.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana çok sayıda Al Jazeera çalışanının ve ailelerinin İsrail savaş uçaklarınca hedef alındığı biliniyor.

Ömeri, gazetecilerin WhatsApp grubuna gönderdiği mesajda, tamamı İsrail vatandaşı olan on dört Al Jazeera çalışanının İsrail hükümetinin verdiği basın kartına sahip olduğunu söyledi.

İsrail parlamentosu Nisan ayı başında, "devlet güvenliğine zarar verdiği" düşünülen yabancı medya yayınlarının yasaklanmasına izin veren bir yasayı kabul etmişti.

Bu yasaya dayanarak İsrail hükümeti 5 Mayıs'ta Al Jazeera'nın İsrail'den yayın yapmasının yasaklanması ve ofislerinin 45 günlük bir süre için kapatılması kararını onayladı ve bu karar Çarşamba günü Tel Aviv'deki bir mahkeme tarafından dördüncü kez uzatıldı.

Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti ile Al Jazeera arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık Gazze savaşının başlamasından bu yana daha da kötüleşti.

İletişim Bakanı Shlomo Karhi Mayıs ayında “İsrail'de Hamas çığırtkanları için ifade özgürlüğü olmayacak” demiş ve "Al Jazeera derhal kapatılacak ve ekipmanlarına el konulacak." ifadelerini kullanmıştı.

Kapatma kararı, Al Jazeera'nın İsrail işgali altındaki Batı Şeria ya da Gazze Şeridi'nden yapılan yayınlarını etkilemedi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri