İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türk hava sahasını girişinin engellenmesiyle ilgili detaylar neler?

İsrail'in Bakü'deki COP29 konferansına gitmek üzere Cumhurbaşkanı'nın uçağının Türk hava sahasından geçmesi talebinin Ankara tarafından reddedildiği bildirildi.

Azerbaycanlı ve Türk yetkililere dayandırılan çeşitli haberlere göre Türkiye, uçağının Türk hava sahasına girmesine izin vermeyerek İsrail Cumhurbaşkanı'nın bu hafta başında Bakü'de düzenlenen COP29 zirvesine katılmasını fiilen engelledi.

Cumartesi günü İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ofisi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki iklim konferansına planlanan ziyaretin iptal edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı ofisi gerekçe olarak “güvenlik kaygılarını” gösterirken daha fazla ayrıntı vermedi.

Ancak Ynet'in Pazar günü Azerbaycan'daki yetkililere dayandırdığı habere göre ziyaretin iptal edilmesinin nedeni Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın uçağının hava sahasına girmesine izin vermemesi.

İsmi açıklanmayan bir Azerbaycanlı yetkili, İsrail ve Türkiye'nin "diplomatik kanallar aracılığıyla birkaç gün süren yoğun müzakereler yürüttüğünü ancak sonuç alınamadığını" söyledi.

Konferansa katılan İsrail heyetinin geri kalan kısmı Gürcistan üzerinden ticari uçuşlarla 11 Kasım'da Bakü'ye ulaştı.

Al-Monitor'un haberine göre Türk yetkililer Herzog'un uçağının Türk hava sahasından geçmesi için İsrail'den gelen resmi talebin hükümet tarafından reddedildiğini doğruladı.

Bozulan ilişkiler

Bu gelişme, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü Türkiye'nin İsrail ile tüm ilişkilerini kestiğini açıklamasının ardından geldi.

Erdoğan, “Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, İsrail ile ilişkilerini sürdürmeyecek veya geliştirmeyecektir” şeklinde konuşmuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti ve hükümeti olarak şu anda İsrail ile tüm ilişkilerimizi kesmiş durumdayız.”

Türkiye-İsrail ilişkileri, İsrail'in 7 Ekim 2023'te İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı ve şu ana dek 43.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan soykırım savaşından bu yana önemli ölçüde gerildi.

Bu yılın başlarında Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasına Filistin lehine müdahil olmuş ve Tel Aviv'e silah ambargosu uygulanmasını savunmuştu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri