İsrail Gazze'de çocukları sistematik olarak açlıktan öldürüyor

Uzmanlar, İsrail'in Gazze'de bilinçli bir aç bırakma harekatı yürüttüğünü ifade ediyor.

BM insan hakları uzmanları Salı günü İsrail'i Gazze'de çocukların ölümüyle sonuçlanan "kasıtlı bir açlık harekatı" yürütmekle suçladı.

İsrail'in bölgedeki çocukları sistematik olarak açlıktan öldürdüğü ifade edildi.

Birleşmiş Milletler'in 10 bağımsız uzmanı yaptıkları açıklamada "İsrail'in Filistin halkına karşı yürüttüğü kasıtlı ve hedefli aç bırakma kampanyasının bir tür soykırım şiddeti olduğunu ve Gazze'nin tamamında kıtlığa yol açtığını ilan ediyoruz" dedi.

BM Gazze Şeridi'nde resmi olarak kıtlık ilan etmiş değil.

Ancak aralarında BM'nin gıda hakkı özel raportörü Michael Fakhri'nin de bulunduğu uzmanlar, kıtlık yaşandığının inkar edilemeyeceği konusunda ısrarcı. BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan ancak Birleşmiş Milletler adına konuşmayan uzmanlar, "7 Ekim'den bu yana çoğunluğu çocuk olmak üzere 34 Filistinli yetersiz beslenmeden öldü" dedi.

Açıklamada açlıktan ölen çocukların kimlik bilgilerine yer verilirken, "Gazze'nin merkezinde tıbbi tedaviye rağmen bu çocukların açlıktan ölmesiyle birlikte, kıtlığın Kuzey Gazze'den Orta ve Güney Gazze'ye yayıldığına şüphe yok" denildi.

Uzmanlar, dünyanın bu felaketi önlemek için daha fazlasını yapmamış olmasını kınadı:

"Tüm dünya İsrail'in soykırıma varan açlık kampanyasını durdurmak için daha önce müdahale etmeli ve bu ölümleri engellemeliydi. Eylemsizlik suç ortaklığıdır."

Yetersiz beslenme ve açlık, özellikle bebeklerin ve çocukların vücutlarına geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar veriyor.

Açlık sebebiyle vücudu zarar gören ve tedavi altına alınan siviller özel bakıma gereksinim duyuyor. İsrail ablukası sebebiyle bu bakım mümkün olmadığı için birçok sivil yaşamını yitiriyor.

Güncel rakamlara göre Gazze'de 7 Ekim'den bu yana açlık ve susuzluğa bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 40'ı geçti.

Bunların büyük kısmı bebeklerden oluşuyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri