İsrail Gazze'nin kuzeyinde neyi amaçlıyor?

İsrail'in kuşatması tüm yardım ve temel ihtiyaç maddelerini engellediği için on binlerce kişi Gazze'nin kuzeyinde mahsur kalmış durumda.

Bir haftadan uzun bir süredir Gazze'nin kuzeyine yardım girişini engelleyen İsrail işgal güçleri karadan ve havadan bölgeyi bombalayarak son birkaç günde onlarca kişinin ölmesine neden oldu.

İsrail tam olarak ne yapıyor?

İsrail ordusu Gazze'nin kuzey kesimindeki Cebaliye'de bir saldırı başlattı ve geçen haftadan bu yana bölgeyi kuşatarak on binlerce insanın yiyecek ve suya erişimini engelledi.

Sürekli olarak zırhlı askeri araçlar ile insansız hava araçlarının hareketliliğinin olduğu Gazze Şeridi kuzeyinde İsrail işgal güçlerinin yoğun bir çalışma içerisinde olduğu görülüyor.

Bu çalışma ise bariyerler kurularak Gazze'nin kuzeyini bölgenin geri kalanından ayırmayı amaçlıyor.

İsrail bunu neden yapıyor?

İsrail Cebaliye'deki saldırı ve diğer eylemlerinin amacının “Hamas'ın yeniden toparlanmasını engellemek” olduğunu öne sürüyor.

Ancak gerçek bu değil. İsrail'in bölgedeki amacının Gazze Şeridi kuzeyini tamamen insansızlaştırıp bölgeyi farklı bir sürece hazırlamak olduğu ifade ediliyor. Yerel kaynaklar bu sürecin bir işgali de içinde barındırdığını belirtiyor.

Gazze'nin kuzeyindeki insanların durumu nasıl?

Kuzey Gazze'deki insanlar, korkunç geçen bir yılın en zor dönemlerinden birini yaşadıklarını ifade ediyorlar.

Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud Gazze'nin merkezinden bildiriyor: “Yaralıların çoğu çocuk ve kadın ve hastaneye ya parçalanmış ya da kanlar içinde geliyorlar.”

Al Jazeera muhabiri ve Sınır Tanımayan Doktorlar'a göre, İsrailli keskin nişancılar tahliye emri çıkarmalarına rağmen kaçmaya çalışan insanları öldürüyor.

Bazı bölge sakinleri İsrail'in belirlediği ancak yine de saldırılar gerçekleştirdiği “insani güvenli bölgelere” çıkmamaya karar verdi. Çünkü burada da hedef alınacaklarını ya da yolda vurulacaklarını söylüyorlar.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırıları kuzeyde son bir hafta içinde en az 200 kişinin ölümüne neden oldu.

On binlerce aile Cebaliye kampında kuşatma altında kalırken Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) yaklaşık 400.000 kişinin kuzeyde sıkışıp kaldığını söylüyor.

İsrail saldırılarının sağlık ekipleri ve ambulansları da hedef aldığı belirtiliyor.

İsrail'in amacı Gazze'yi işgal etmek mi?

İsrail merkezli Haaretz gazetesi köşe yazarlarından Gideon Levy Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail yönetiminin amacının tüm Filistinlileri bölgeden sürerek Gazze'nin kuzeyini etnik olarak temizlemek olduğunu söyledi.

“İsrail, Hamas'ın askeri bir güç olarak tamamen çöktüğünü bizzat ilan etti. Peki neden saldırılara devam ediyor? Devam ediyor çünkü İsrail Gazze'nin kuzeyinin tüm Filistinlilerden arındırıldığını görmek istiyor.”

İsrail 2005 yılında Gazze'den çekildi ancak 2007 yılından bu yana Gazze'yi kara, hava ve deniz ablukası altında tutuyor.

Kuşatma altındaki bölgeye yönelik son bir yıldır devam eden saldırılarda İsrail defalarca Gazze'yi yeniden işgal etmek istemediğini dile getirdi.

Hatta bazı İsrailli yetkililer Gazze'de yerleşim birimleri inşa edilmesi için baskı kuruyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'ya benzer bir yapılanma önerdi: İsrail Gazze'yi askeri olarak kontrol ederken Filistin Yönetimi ya da Hamas'a bağlı olmayan yerel bir oluşum sivil işlerle ilgilenecek.

Haaretz yazarı Levy'ye göre İsrail'in gerçek amacı belirsizliğini koruyor ancak kuzeye yönelik kuşatmanın zamanlaması oldukça dikkat çekici.

Levy, “Lübnan'daki savaşın kılıfı altında... tüm dünya Lübnan'a ve [İsrail'in] İran'a olası saldırısına odaklanmışken... İsrail bundan faydalanıyor ve Gazze'de herhangi bir askeri hedefi olmadan bunları yapıyor” dedi.

İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi yasal mı?

Gazze'de devam eden kuşatma nedeniyle BM, Uluslararası Af Örgütü ve diğer yardım kuruluşları Gazze'den hala “işgal altındaki topraklar” olarak bahsediyor.

İsrail'in Gazze'yi askeri ya da doğrudan işgal etme girişimi uluslararası hukuku ihlal edecektir.

İşgal altındaki Batı Şeria'da izlediği yolu izlemesi ise ihlali daha da arttıracaktır.

Orada, yasadışı Yahudi yerleşimleri her yerde ortaya çıkmakta, Filistinliler topraklarına erişimden mahrum bırakılmakta, İsrail ordusu diğer ihlallerin yanı sıra bölgedeki silahlı Yahudi çeteleri korumakta, hatta onlar gibi baskınlar düzenlemekte ve toprakların gerçek sahibi Filistinlileri katletmektedir.

750.000'den fazla Yahudi yerleşimci, zorla el konulan Filistin topraklarında yaşamaktadır.

Uluslararası hukuk, işgalci bir gücün mümkün olduğunca az değişiklik yapmasını ve bölgenin statükosunu değiştirmemesini öngörmektedir.

Yine uluslararası hukuka göre işgalci bir güç aynı zamanda kendi halkını da işgal ettiği topraklara yerleştiremez.

Buna ek olarak, işgalcinin, işgal altındaki halkların mülklerini korumak ve insani yardım akışına izin vermek gibi kurallara uyması gerekir ki İsrail şu anda Gazze'nin kuzeyinde bunu yapmamaktadır.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Analiz Haberleri