İsrail Gazze'nin kuzeyini yok etmek için saldırıyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi kuzeyindeki saldırılarında amacın bölgeyi tamamen yok etmek ve halkını tehcir etmek olduğu belirtiliyor.

İsrail ordusu geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi'nin kuzeyini hedef alan yeni bir saldırı başlattı.

Gazze'nin kuzeyinde başta Beyt Lahiye ve Cebaliye olmak üzere çok sayıda sivilin yaşadığı bölgeleri hedef alan saldırı şiddetli bir şekilde devam ediyor.

Saldırılarda şimdiye kadar çok sayıda bina yıkılırken onlarca sivil de hayatını kaybetmiş durumda.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İsrail dün bölgedeki son ekmek fırınını ve un deposunu da bombalayarak yok etti. İsrail'in bölgedeki sivilleri aç bırakarak tehcire zorlamak için söz konusu noktaları kasıtlı olarak hedef aldığı vurgulanıyor.

Cebaliye kampında yoğunlaşan saldırılar sebebiyle çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı, birçok kişinin yiyeceğe erişemediği ve açlık krizinin şiddetlendiği belirtiliyor.

Öte yandan İsrail'in bölgedeki saldırılarda yaralanan sivilleri tedavi eden hastanelerin de tamamen boşaltılmasını istediği ifade edildi. Kemal Advan Hastanesi, Endonezya Hastanesi ve Avde Hastanesi'nin tahliye edilmesini isteyen İsrail ordusunun bu hastaneleri de kuşatmaya başladığı uyarısında bulunuldu. Kemal Advan Hastanesi'nde açlık sebebiyle tehlikeli derecede kilo kaybeden ve tedavi altında tutulan birçok çocuk bulunuyor.

İsrail'in bölgeyi yok etme planı

İsrail'in söz konusu saldırılarla Gazze Şeridi'nde Netzarim Koridoru kuzeyine kalan tüm bölgeyi yok etmeyi amaçladığı düşünülüyor.

Kuzey Gazze'de Netzarim Koridoru kuzeyinde kalan alanları 20 ayrı bölgeye ayıran İsrail, bu bölgelerde yaşayan Filistinlilerin güneye gitmelerini talep etmişti.

Bugün İsrail ordusundan yapılan açıklamada, söz konusu 20 bölgeden 8'ine saldırı başlatılacağını kaydederek Filistinli sivilleri bir kez daha tehdit etti.

İsrail'in Gazze kuzeyinde boşaltılmasını istediği bölgeler şu şekilde:

İsrail'de bir süredir Gazze'nin kuzeyinin ilhak edilerek Yahudileştirilmesini öngören "General Planı" gündemdeydi.

Bu kapsamda Gazze'nin ilhak edilmesi ve bölgenin kuzeyinde yerleşim birimleri inşa edilmesi gündemdeydi.

İsrailli gazeteci Aluf Benn, gazetede yer alan yazısında Tel Aviv'in sınırdan Netzarim Koridoru'na kadar Gazze Şeridi'nin kuzeyini ele geçirmeyi tamamlamaya çalışacağını belirtti.

Netzarim Koridoru İsrail tarafından kuşatma altındaki bölgeyi ikiye bölmek ve bir tampon bölge oluşturmak için kullanılıyor.

Benn analizinde şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Gazze'nin daha sonra, bu tür adımların yol açabileceği uluslararası tepkinin derecesine göre, aşamalı olarak Yahudi yerleşimine ve İsrail'e ilhakına uygun hale getirileceğini tahmin edebiliriz."

Netanyahu hükümetinin planının gerçekleşmesi halinde Gazze'nin kuzeyinde kalan Filistinliler için korkunç bir tablo çizen Benn, "açlık tehdidi altında ve hayatlarını koruma kılıfı altında zorla yerlerinden edileceklerini" vurguladı.

Benn'e göre Gazze'nin bir bölümünü ilhak ederek İsrail topraklarını genişletmek "Netanyahu için bir rüya" ve "destekçilerinin hayat boyu başarı olarak göreceği" bir mesele.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri