Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Gazze'de bir insani yardım konvoyunun saldırıya uğradığını açıkladı.
Kızılhaç tarafından salı günü yapılan açıklamada, "Filistin Kızılay Derneği'ne bağlı Kudüs Hastanesi de dahil olmak üzere sağlık tesislerine hayat kurtarıcı tıbbi malzeme taşıyan konvoyun ateş altında kalması sonucu iki kamyonun hasar gördüğü ve bir şoförün hafif yaralandığı" belirtildi.
ICRC olaydan "derin bir rahatsızlık" duyduğunu belirterek savaşan taraflara "uluslararası insancıl hukuk uyarınca insani yardım çalışanlarına her zaman saygı gösterme ve onları koruma yükümlülüklerini" hatırlattı.
Açıklamada beş kamyon ve iki Uluslararası Kızılhaç Komitesi aracından oluşan konvoya açılan ateşin kaynağı belirtilmedi. Ancak yerel kaynaklar konvoya yönelik saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini ifade ediyor.
ICRC, olayın ardından konvoyun rotasını değiştirerek Şifa Hastanesi'ne ulaştığını ve burada tıbbi malzemeleri teslim ettiğini söyledi.
Konvoy daha sonra ağır yaralı hastaları taşıyan altı ambulansa Gazze'den Mısır'a açılan Refah sınır kapısına kadar eşlik etti.
ICRC'nin Gazze'deki alt delegasyonunun başkanı William Schomburg, "Bunlar insani yardım personelinin çalışabileceği koşullar değil" dedi.
Schomburg, "Hayati önem taşıyan yardımların tıbbi tesislere ulaşmasını sağlamak uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasal bir yükümlülüktür." dedi.
Merkezi Cenevre'de bulunan Kızılhaç Komitesi, hastalara eşlik etti ve serbest bırakılan esirleri Gazze dışına taşıdı.
Gazze'deki sağlık yetkililerinin verilerine göre İsrail bombardımanı 7 Ekim'den bu yana yüzde 40'ı çocuk olmak üzere 10.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Gazze'nin 2.3 milyon sakininin yaklaşık üçte ikisi ülke içinde yerinden edilmiş durumda ve binlerce kişi hastanelerde ve hastane otoparklarındaki derme çatma bez çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.
Bölgedeki hastaneler ateş altında ve birçoğu yakıt ve tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle çalışmaya devam etmekte zorlanıyor.
BM Gazze'nin sağlık, temizlik, su ve gıda hizmetlerinin "kırılma noktasına" yaklaştığını söylüyor.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera