İsrail Hasan Nasrallah'ı hangi bombalarla hedef aldı?

Hizbullah'ın uzun yıllardır lideri olan Hasan Nasrallah, Cuma günü grubun yeraltı karargahına yapılan saldırıda öldüğünde yanında çok sayıda üst düzey isim de bulunuyordu.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, İsrail'in bu hafta başında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef alan ve Beyrut'un güney mahallelerindeki binaları yerle bir eden saldırıda muhtemelen ABD yapımı 900 kiloluk bombaların kullandığını bildirdi.

İsrail Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan Cuma günkü saldırıların videolarını analiz eden üç uzmana atıfta bulunan gazete, Pazar günü bombaların en azından bazılarının ABD yapımı JDAM güdüm kitleri ile donatılmış BLU-109'lar olduğu ifade etti.

BLU-109'lar sığınak delici ağır bombalar, JDAM kitleri ise bombanın istenilen hedefe gitmesine yardımcı olmak üzere mühimmatlara takılan güdüm sistemleridir.

Savunma politikası araştırma ve analizleri yapan Project on Defense Alternatives'e (PDA) göre 900 kiloluk bir bombanın tahrip yarıçapı 35 metre.

Hizbullah'ın uzun yıllardır lideri olan Hasan Nasrallah, Cuma günü grubun yeraltı karargahına yapılan saldırıda öldüğünde yanında çok sayıda üst düzey isim de bulunuyordu.

İsrail, Nasrallah'ı öldürmeye çalışırken yerel medya “sığınak delici” bombaların atıldığını ve yaklaşık altı binanın yerle bir edildiğini kaydetti.

Saldırı aynı zamanda tüm mahalleyi harabeye çevirdi ve apartmanları moloz yığınına dönüştürdü.

Washington Post'un aktardığına göre, silah ve mühimmat üzerine analizler yapan Armament Research Services'in direktörü NR Jenzen-Jones “saldırının ilk görüntülerinin havadan atılan çok sayıda yüksek tahrip gücüne sahip bombanın kullanıldığını gösterdiğini” söyledi. Bu bombaların “güçlü bir şekilde korunan bir alana” nüfuz etmesinin amaçlandığını da sözlerine ekledi.

ABD'li yetkililer defalarca İsrail'in Cuma günü Lübnan'a düzenlediği saldırılarla ilgili olarak kendilerine önceden herhangi bir bilgi verilmediğini söylediler.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Nasrallah'ın öldürülmesini memnuniyetle karşılayarak bunu “adaletin tecellisi” olarak nitelendirdi.

Biden yönetimi, Gazze'de 41,500'den fazla ve Lübnan'da yüzlerce kişiyi öldüren İsrail'i koşulsuz silahlandırması nedeniyle hak savunucularının artan eleştirileriyle karşı karşıya.

Washington bu yılın başlarında Gazze'de nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılacağı endişesiyle İsrail'e 900 kiloluk mühimmatlardan oluşan tek bir bomba sevkiyatını kısa süreliğine durdurmuştu. Biden yönetimi daha sonra aynı sevkiyatın bir parçası olan 227 kiloluk bombaların sevkiyatını onaylamıştı.

İsrail Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Güney Lübnan ve Beyrut'ta yüzlerce kişinin ölümüne ve yüz binlerce sivilin yerinden edilmesine neden olan büyük bir saldırı başlatmasından günler sonra, 8.7 milyar dolarlık bir ABD askeri yardım paketi üzerinde anlaşıldığını duyurdu.

Pentagon Pazar günü yaptığı ayrı bir açıklamada Orta Doğu'ya “konuşlandırılacak ilave ABD kuvvetlerinin hazır olma durumunu hızlandırdığını” belirtti.

Pentagon'dan yapılan açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri kısa süre içinde kuvvetlerini konuşlandırma kapasitesini korumaktadır” denildi.

“Savunma Bakanlığı bölgede önemli miktarda askeri güç bulundurmaya ve gelişen güvenlik durumuna bağlı olarak kuvvet duruşumuzu dinamik olarak ayarlamaya devam etmektedir.”

Günün ilerleyen saatlerinde Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşeceğini söyledi ve Orta Doğu'da kapsamlı bir savaştan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Biden Washington'a gitmek üzere Air Force One'a binerken gazetecilere yaptığı açıklamada “Öyle olmak zorunda” dedi ve ekledi: “Bundan gerçekten kaçınmak zorundayız.”

ABD Başkanı'nın açıklamaları İsrail'in Pazar günü Lübnan'a yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığı sırada geldi. Washington gerilimi düşürme çağrısı yapmaya devam ederken Biden yönetimi İsrail'e ve bölgedeki saldırılarına desteğini sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri