AFP | Tercüme: Mepa News
Emniyet kemeri, kask ve iş botları giyen Raju Nishad, İsrail'in orta kesimindeki Beer Yaakov kasabasında yeni bir mahalledeki binanın bir parçasını oluşturacak blokları çekiçleyerek iskelede ilerliyor.
Kendisi ve yanında çalışan diğer Hintliler geniş inşaat sahasında yersiz görünmese de, İsrail'in inşaat sektörüne görece yeni gelenler.
Bu işçiler, Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki eşi benzeri görülmemiş saldırısından bu yana İsrail'e girişleri yasaklanan on binlerce Filistinli inşaat işçisinin bıraktığı boşluğu doldurmak için İsrail hükümetinin gösterdiği çabanın bir parçası.
Eğer o saldırı olmasaydı, yavaş yavaş yükselen yüksek kuleleri, evleri, yolları ve kaldırımlarıyla bu şantiye, bugünün Hintçe, İbranice ve hatta Mandarin dilinden farklı olarak Arapça konuşan işçilerle dolu olacaktı.
Savaş 35 yaşındaki Nishad'ı İsrail'e gelmekten alıkoymadı.
“Burada korkacak bir şey yok” diyor, kendisini sığınaklara koşturan birkaç hava saldırısı uyarısına rağmen.
AFP'ye verdiği demeçte, “(Siren) durduğunda, işimize devam ediyoruz” diyor.
Bazı işçilerin ülkelerinde kazandıklarının üç katını kazanabildikleri İsrail'deki yüksek kazançlar, Nishad gibi insanların binlerce kilometre öteden buraya akın etmelerinin sebebi.
Nishad, “Gelecek için birikim yapıyorum, akıllıca yatırımlar yapmayı ve ailem için anlamlı bir şeyler yapmayı planlıyorum,” diyor.
Kendisi geçtiğimiz yıl Hindistan'dan gelen yaklaşık 16.000 işçiden sadece biri ve İsrail'in daha binlercesini getirme planları var.
Yeni işe alım hamlesi
Hindistan dünyanın beşinci büyük ekonomisi ve en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri, ancak milyonlarca insan için yeterli sayıda tam zamanlı iş imkanı oluşturmakta da zorlanıyor.
On yıllardır İsrail'de istihdam edilen Hintlilerin binlercesi yaşlı İsraillilere bakıyor, diğerleri ise elmas tüccarı ve bilişim uzmanı olarak çalışıyor.
Ancak Gazze'deki savaşın tırmanmasından bu yana, işverenler İsrail'in inşaat sektörüne de Hintlileri getirmek için bir girişim başlattı.
Bugüne kadar yaklaşık 500.000 Hintliyi 30'dan fazla ülkeye çalışmaya gönderen Delhi merkezli Dynamic Staffing Services'in başkanı Samir Khosla, kendisi için yeni bir pazar olan İsrail'e şimdiye kadar 3.500'den fazla işçi getirdi.
Khosla'nın kendisi de ilk kez 7 Ekim saldırısından bir ay sonra, yetkililerin Gazze savaşı patlak verdiğinde durma noktasına gelen inşaat sektöründe çalışacak yabancı işçiler için yaptığı çağrının ardından İsrail'e geldi.
Khosla, “Pazar hakkında fazla bilgimiz yoktu ve burada Hindistan'dan gelen yerleşik bir işgücü de yoktu,” dedi.
“Gerçekten etrafta dolaşmak ve ihtiyaçları anlamak zorundaydık” diyen Khosla, ‘mükemmel ilişkileri’ göz önüne alındığında Hindistan'ın İsrail için doğal bir seçim olduğuna inandığını sözlerine ekledi.
Şimdi 10.000'e kadar Hintli işçi getirmeyi umuyor, çünkü tüm zanaat dallarında geniş bir vasıflı Hintli işçi havuzuna sahip.
Uzun vadeli etkiler mümkün
Tel Aviv yakınlarında küçük bir apartman dairesinde yaşayan bir grup Hintli, yanlarında getirdikleri inşaat becerilerinin yanı sıra evlerinde özledikleri baharatlı yemekleri pişirmeyi de öğrenmiş.
39 yaşındaki Suresh Kumar Verma, “İsrail'de kısa sürede daha fazla para kazanabilirsiniz” diyor. Nishad gibi o da Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'ten. Verma, İsrail'in ticari başkentinin kuzeyindeki bir şantiyede çalışıyor.
“Para kazanmak da gerekli... Ailenin geleceği için çok çalışmaya devam etmek önemli.”
İsrailli araştırmacılar inşaat sektöründe çalışan Hintlilerin sayısının hala savaştan önce çalışan Filistinlilerin sayısına ulaşamadığını ve bu durumun sektörün genel büyümesini engellediğini düşünüyor.
İsrail Merkez Bankası'ndan Eyal Argov, 7 Ekim'den önce inşaat sektöründe yaklaşık 80.000 Filistinlinin yanı sıra 26.000 kadar yabancının çalıştığını söyledi.
Argov, şu anda yaklaşık 30.000 yabancının istihdam edildiğini ve bunun önceki toplam işgücü rakamlarından çok daha az olduğunu söyledi ve 2024'ün mevcut çeyreğindeki faaliyetlerin savaş öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 25 altında olduğunu ekledi.
Argov, “Bu rakamlar hala çok düşük” dedi.
Bu durum acil bir “konut sıkıntısı yaratmasa da, yeni konut arzında gecikmelere neden olabilir” dedi.
“İsrail'in her yıl yüzde iki oranında artan bir nüfusu var ve bu gecikme gelecekte bazı sıkıntılara yol açabilir.”