Lübnan'daki İran destekli Hizbullah'ın dün İsrail'e yönelik roket ve insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirmesinden bir gün sonra İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam etti.
İsrail ile Hamas'ın müttefiki Hizbullah arasındaki son gerilimde, Lübnan merkezli grup kısa bir süre önce Beyrut'ta öldürülen Fuad Şükür'e yönelik saldırıya misilleme olarak İsrail'e roket ve insansız hava araçları fırlatırken, İsrail ordusu daha büyük bir saldırıyı önlediğini ileri sürdüğü karşı hava saldırıları gerçekleştirdi.
İsrail Pazar günü erken saatlerde ilan ettiği olağanüstü hali hızla kaldırırken Hizbullah da operasyonun “başarılı bir şekilde tamamlandığını” açıkladı.
Son haftalarda birçok ülke tarafından yürütülen yoğun diplomasi, Temmuz ayı sonunda İsrail'in Beyrut'a düzenlediği bir saldırıda Hizbullah'ın en üst düzey askeri isimlerinden Fuad Şükür'ün ve Tahran'da Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'nin öldürülmesine yönelik daha geniş çaplı bir misillemenin önüne geçmeye çalıştı.
Batılı ve Arap diplomatlar bölgedeki gerilimi yatıştırmak için Gazze'de bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması sağlanmasının aciliyetini vurguladılar.
Ara bulucular Pazar günü Mısır'ın başkentinde bir araya geldi ancak Gazze'deki çatışmalar sürerken aylardır devam eden müzakerelerde bir ilerleme kaydedilemediği bildirildi.
Görgü tanıkları ve AFP muhabirleri gece boyunca Gazze şehir merkezinde ve kuşatma altındaki Filistin topraklarının diğer bölgelerinde İsrail hava saldırıları ve kara bombardımanı olduğunu bildirirken ordusu birçok noktada saldırı düzenlediğini doğruladı.
Sağlık görevlileri Gazze'de bir eve düzenlenen hava saldırısında en az beş kişinin öldüğünü söylerken, iki kurtarma görevlisi AFP'ye Rimel mahallesindeki binaların enkazında daha fazla kurbanın gömülü olabileceğini söyledi.
Ambulans şoförü Hüseyin Muhaysin, “Enkaz altında hala şehitler ve ceset parçaları var, bunların çoğu bina vurulduğunda uyuyan kadın, erkek ve yaşlı insanlar” dedi.
"Son söz değil"
Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları Gazze'de en az 40,405 kişinin ölümüne neden oldu. BM insan hakları ofisi öldürülenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söylüyor.
Öte yandan Filistinli grupların 7 Ekim'de Gazze'ye götürdüğü 251 rehineden 105'i bölgede kalmış durumda ve söz konusu rehinelerden 34'ünün öldüğü ifade ediliyor..
Haftalar süren misilleme tehditlerinin ardından Hizbullah Pazar günü erken saatlerde Fuad Şükür'ün öldürülmesine cevabının bir parçası olduğunu söylediği bir saldırı düzenledi.
Hizbullah'ın İsrail'e yüzlerce roket ve insansız hava aracıyla saldırdığını duyurmasından saatler sonra konuşan örgütün lideri Hasan Nasrallah, “ana hedefin” Tel Aviv'in dışında, Lübnan sınırından 100 kilometreden daha uzakta bulunan bir istihbarat üssü olduğunu söyledi.
İsrail ordusu, Mossad'ın merkezine de ev sahipliği yapan Glilot istihbarat kompleksinde “hasar olmadığını” söyledi.
Ordu, İsrail hava saldırılarının aynı zamanda Lübnan'da 270'ten fazla hedefi vurduğunu ve bunların “yüzde 90'ının” “kuzey İsrail'e yönelik” roketler olduğunu söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kabinesine saldırıların Hizbullah'a karşı yürütülen kampanyada “son söz olmadığını” söyledi.
"Nereye gideceğiz?"
Bir Hamas yetkilisi gruptan bir heyetin Pazar günü Mısır'ın başkentinde ara bulucularla bir araya geldiğini söyledi. İsrail'den bir müzakere heyetinin de Kahire'ye gitmesi planlanıyordu.
Görüşmeler Mayıs ayı sonunda ABD Başkanı Joe Biden tarafından ortaya konan bir çerçeveye ve Washington'un bu ay başında Katarlı ve Mısırlı ara bulucuların desteğiyle ortaya koyduğu bir “köprü önerisine” dayanıyor.
Hamas'ın İsrail'in Gazze'den "tamamen çekilmesi gerektiği" yönündeki talebin İsrail tarafından reddedilmesi görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının temel nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
İsrail, "Hamas'ın silahlanmasını engellemek için" bazı stratejik bölgelerin kontrolünü elinde tutması gerektiğini söylüyor.
10 ayı aşkın süredir devam eden savaş Gazze'nin büyük bölümünü harabeye çevirdi, sağlık sistemini yerle bir etti ve korkunç bir insani krize ve kıtlığa yol açtı.
İsrail'in ardı ardına verdiği tahliye emirleri, çoğu zaten savaş nedeniyle en az bir kez yerinden edilmiş olan Gazzelileri yeniden yer değiştirmek zorunda bıraktı.
“Gidecek hiçbir yerimiz yok” diyen Maha el Sarsak, başlangıçta Gazze Şehri'nden güneye doğru yer değiştirmiş ve Deyr el Belah'taki El Aksa Şehitleri hastanesine ulaşmıştı.
AFP'ye verdiği demeçte “Buraya geldik... ve şimdi buradan da gitmemizi istiyorlar” dedi ve ekledi: "Nereye gideceğiz?”
Kaynak: Mepa News, Ajanslar