İsrail: Hizbullah'la diplomatik çözüm için zaman daralıyor

Hizbullah şu anda daha geniş çaplı bir savaş istemediğini ancak İsrail'in bir başlatması halinde savaşmaktan geri durmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazartesi günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Lübnan'ın güneyinde İran'a bağlı Hizbullah ile yaşanan çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması için kapının kapanmak üzere olduğunu söyledi.

Gallant'ın açıklamaları, Beyaz Saray Özel Temsilcisi Amos Hochstein'ın İsrail askerlerinin aylardır Hizbullah güçleriyle karşılıklı atışlar yaptığı kuzey sınırındaki krizi görüşmek üzere İsrail'i ziyaret ettiği sırada geldi.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Gallant Austin'le yaptığı telefon görüşmesinde “Kuzey bölgesinde üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm olasılığı tükeniyor” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek olan Hochstein'ın ziyareti, sınırın her iki tarafında on binlerce kişiyi evlerini terk etmek zorunda bırakan krizden diplomatik bir çıkış yolu bulma çabalarının ortasında gerçekleşti.

Pazartesi günü İsrail medyası, ordunun kuzey komutanlığı komutanının güney Lübnan'da bir tampon bölge oluşturmak için hızlı bir sınır operasyonu önerdiğini bildirdi.

İsrail geçtiğimiz yıl 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki saldırılarına aralıksız devam ederken, kuzeydeki istikrarsız durum da ABD ve İran'ı içine çekebilecek bölgesel bir çatışma endişelerini körükledi.

Hizbullah ile İsrail güçleri 7 Ekim'den bir gün sonra başlayan karşılıklı çatışmayı bugüne dek sürdürdü. Hizbullah henüz İsrail'in derinliklerine ulaşabilecek kapasitedeki silahlarını kullanmazken İsrail tarafın İran'a bağlı örgütün birçok üst düzey ismini hedef aldı.

Hizbullah şu anda daha geniş çaplı bir savaş istemediğini ancak İsrail'in bir başlatması halinde savaşmaktan geri durmayacaklarını açıklamıştı.

İsrailli yetkililer aylardır İsrail'in kuzey sınır bölgelerinin süresiz olarak boşaltılmasını kabul edemeyeceğini söylüyor ancak askerler Gazze'de kalmaya devam ederken ordunun güney Lübnan'a yönelik bir işgale hazır olup olmadığı da sorgulanıyor.

Ancak İsrail hükümetinin bazı sertlik yanlısı mensupları harekete geçilmesi için baskı yapıyor ve Pazartesi günü, -Gallant'ın uzun süredir düşmanı olan- Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gallant'ın görevden alınması çağrısında bulundu.

Ben-Gvir, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada “Kuzeyde bir karara ihtiyacımız var ve Gallant buna liderlik edecek doğru kişi değil” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri