Katar Başbakanı, Filistin-İsrail savaşında ateşkes sağlanması ve Gazze'deki Filistinli grupların elindeki esirlerin serbest bırakılması için olası bir anlaşmayı görüşmek üzere Mısır, İsrail ve ABD'den istihbarat yetkilileri arasında hafta sonu yapılan toplantıda "olumlu ilerleme" kaydedildiğini söyledi.
Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana çatışmalara ara verilmesini sağlayacak anlaşmalar üzerinde müzakereleri yürüten üç ülkenin istihbarat şefleri hafta sonu Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi.
Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Cesim al Sani Pazartesi günü yaptığı açıklamada tarafların, önce kadın ve çocukların serbest bırakılacağı ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımın gireceği aşamalı bir ateşkesi içeren potansiyel bir anlaşmayı görüştüklerini doğruladı.
ABD'nin başkenti Washington'da Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Başbakan, "Bu öneriyi Hamas'a iletmeyi ve onları sürece olumlu ve yapıcı bir şekilde katılacakları bir noktaya getirmeyi umuyoruz" dedi.
Katar Başbakanı ayrıca Hamas'ın müzakerelere başlamak için ön koşul olarak kalıcı bir ateşkes talep ettiğini söyledi.
Başbakan, "O noktadan gelecekte kalıcı bir ateşkese yol açabilecek bir noktaya geldiğimize inanıyorum" dedi.
Al Sani görüşmelerin "birkaç hafta öncesine göre çok daha iyi bir noktada" olduğunu söyledi.
Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze'den İsrail'in güneyine düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre en az 1.139 kişinin ölümüne yol açan sürpriz saldırının ardından yaklaşık 240 kişi Hamas tarafından rehin alınmıştı.
İsrail'in Gazze'ye yönelik yıkıcı bir bombardıman ve kara işgaliyle karşılık vermesi sonucu Filistinli Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre 26.600'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Katar ve ABD, Kasım ayı sonunda Gazze'deki Filistinli gruplar tarafından 100'den fazla esirin serbest bırakıldığı ve karşılığında İsrail hapishanelerinde tutulan 200'den fazla Filistinlinin serbest bırakıldığı bir önceki ateşkes müzakerelerine öncülük etmişti.
Netanyahu geçtiğimiz hafta Hamas'ın İsrail güçlerinin geri çekilmesi, esirlerin serbest bırakılması ve silahlı grubun Gazze yönetimini üstlenmesi karşılığında savaşı sona erdirme ve esirleri serbest bırakma teklifini reddetti.
İsrail başbakanı Hamas'ın koşullarını kabul etmenin silahlı grubu "olduğu gibi" bırakmak anlamına geleceğini ve İsrail askerlerinin "boşuna ölmüş" olacağını söyledi. Netanyahu, Hamas'ın tüm esirleri serbest bırakması için sadece azami baskı uygulanması gerektiğini sık sık dile getirdi.
Katar başbakanı, Netanyahu'nun daha önce Katar'ın Hamas'a baskı yapmak için elindeki kozları kullanmadığı yönündeki iddialarına cevaben ülkesinin "bir tarafa bir şey dayatabilecek bir süper güç" olmadığını belirtti.
Doha, Hamas'ın siyasi ofisine ev sahipliği yapıyor ve üst düzey siyasi yetkili İsmail Heniye'nin ana ikametgahı.
Kaynak: Mepa News