İsrail İran'a nasıl bir karşılık verecek?

İran'ın balistik füze saldırısı sonrası gözler İsrail'in vereceği yanıta çevrilmiş durumda.

Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, Salı günkü büyük füze saldırısına karşı İsrail'in birkaç gün içinde İran'daki petrol üretim tesislerini ve diğer stratejik bölgeleri hedef alabilecek “büyük bir misilleme” başlatacağını söyledi.

İsrail ve İran, Orta Doğu'yu saran savaşta yeni ve çok daha tehlikeli bir cephe açmaya hiç bu kadar yakın olmamışlardı.

İran Salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in kendilerine karşılık vermesi halinde yeniden saldırı düzenleyeceği, bu saldırının da daha büyük olacağı tehdidinde bulunmuştu.

İsrailli yetkililer bunun gerçekleşmesi halinde tüm seçeneklerin masada olacağını söylüyor

İran'ın nükleer tesislerinin vurulması da buna dahil.

İsrailli bir yetkili “İranlıların bir saldırıya nasıl karşılık verecekleri konusunda büyük bir soru işaretimiz var, ancak her şeyi yapabilecekleri ihtimalini de göz önünde bulunduruyoruz ki bu da çok farklı bir oyun” dedi.

Birçok İsrailli yetkili İran'ın petrol tesislerini muhtemel hedef olarak gösterirken, bazıları hedefli suikastlar ve İran'ın hava savunma sistemlerini devre dışı bırakmanın da ihtimaller arasında olduğunu söylüyor.

İsrail'in vereceği karşılık hava saldırılarının yanı sıra iki ay önce Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniye'nin öldürülmesine benzer gizli operasyonları da içerebilir.

İran'ın Nisan ayında İsrail'e yönelik füze ve insansız hava aracı saldırısına İsrail, İran'daki bir S-300 hava savunma bataryasına yönelik çok sınırlı bir saldırıyla karşılık vermiş ve doğrudan saldırılar karşılıklı olarak sona ermişti.

İsrailli yetkililer, bu kez İsrail'in misillemesinin çok daha büyük olacağını söyledi.

İsrail güvenlik kabinesi Salı günü Kudüs yakınlarındaki bir yeraltı sığınağında toplandı.

Toplantı, İran'ın ilk balistik füzelerinin İsrail'e doğru ilerlediği esnada başladı.

İran füzelerinin büyük bir kısmının İsrail ve ABD füze savunma sistemleri tarafından durdurulduğu belirtildi. Ayrıca Ürdün'ün de buna yardımcı olduğu ifade ediliyor.

Önlenemeyenler ise çoğunlukla İsrail'in güneyindeki bir hava kuvvetleri üssü, Mossad karargahı ve Tel Aviv'in kuzeyindeki bir askeri istihbarat üssü yakınlarına isabet etti.

İsrailli bir savunma yetkilisi Axios'a Mossad karargâhına onlarca İran füzesi atıldığını ancak hiçbirinin isabet etmediğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu güvenlik kabinesi toplantısının başında İsrail'in bir sonraki hamlesinin sinyalini verdi.

Netanyahu ofisinden yayınlanan bir videoda “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek” dedi.

Netanyahu, "İran'daki rejim bizim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza karşı misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor. Anlayacaklar. Koyduğumuz kurala bağlı kalacağız: Kim bize saldırırsa biz de ona saldıracağız" diye devam etti.

İki İsrailli yetkili kabine toplantısının net bir karar alınmadan sona erdiğini söyledi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili Axios'a yaptığı açıklamada kabine toplantısında bir karar alınmamasının nedenlerinden birinin İsrailli yetkililerin Biden yönetimine danışmak istemesi olduğunu söyledi.

İsrail kendi başına karşılık verecek olsa da, durumun stratejik sonuçları nedeniyle planlarını ABD ile koordine etmek zorunda. İsrailli yetkiliye göre İsrail'in misillemesine karşılık İran'dan gelecek bir saldırı, ABD Merkez Komutanlığı ile savunma işbirliği, İsrail hava kuvvetleri için daha fazla mühimmat ve potansiyel olarak başka türden ABD operasyonel desteği gerektirecek.

Biden Salı günü yaptığı açıklamada ABD ve İsrail'in İran saldırısına verilecek yanıtı görüştüklerini ve sonucun ne olacağını “göreceğiz” dedi.

ABD'li bir yetkili, Biden yönetimi ile İsrail hükümeti arasında Salı günü yapılan görüşmelerde ABD'nin İsrail'in vereceği yanıtı desteklediğini ancak bunun ölçülü olması gerektiğini düşündüğünü açıkça belirttiğini söyledi.

Biden, Netanyahu ile İran'a verilecek yanıt hakkında konuşacağını söyledi. İsrailli bir yetkili görüşmenin Çarşamba günü Yahudi bayramı Roş Aşana'dan birkaç saat önce gerçekleşebileceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Axios

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri