İsrail ordusu, işgali altındaki Batı Şeria'da 1980'li yıllarda askeri bölge ilan ettiği gerekçesiyle Mesafir Yatta'daki Filistinli sakinlerin tahliyesini istiyor.
İsrail mahkemesinin geçtiğimiz ay ordunun kullanabileceği bir bölge olarak belirlediği Mesafir Yatta'da yaklaşık bin 200 Filistinlinin zorla yerinden edilme ihtimali ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
İsrail ordusu tarafından 1967 yılından itibaren işgal altında tutulan Batı Şeria'da yüzlerce Filistinlinin ikamet ettiği Mesafir Yatta "askeri eğitim alanı" olarak belirlenmiş ve İsrail, bölgedeki Filistinlileri tehcir etmekle tehdit etmişti. Bölge sakinleri, uluslararası baskının İsrail'in tahliye işlemlerini engelleyeceğini ümit ederek bölgede kalma konusunda direniyor.
Tahliyeler artabilir
İsrail'in yıllardır yeni yapılan binaları yıktığı bölgede, yakın zamanda alınan mahkeme kararı ile tahliyelerin artacağından endişe ediliyor. İsrail ordusu ise "çeşitli operasyonel önlemler" sebebiyle bölgenin "askeri eğitim noktası" ilan edildiğini vurgulayarak, Filistinlilerin yıllardır izinsiz yapılar inşa ederek kuralları ihlal ettiğini savunuyor. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, mahkeme kararını kınamış ve İsrail'i yıkımları durdurmaya çağırmıştı.
Filistin ile İsrail, 1995 yılında "İkinci Oslo Anlaşması" kapsamında işgal altında bulunan Batı Şeria A, B ve C bölgeleri şeklinde ayrılması için anlaşma imzalamıştı.
"C Bölgesinin" idaresi ve güvenliği ise İsrail'e verilmişti. Mesafir Yatta'nın "C Bölgesi" içerisinde bulunması sebebiyle İsrail, Filistinlilerin inşa çalışmalarını engelliyor.
Birleşmiş Milletler, İsrail'in "C Bölgesi'nin" yaklaşık %30'unu "askeri eğitim alanı" olarak belirlediğini söylüyor. Bu da bölgede yaşayan Filistinlilerin zorla yerinden edilme riskini oldukça artırıyor.
Kaynak: Mepa News