İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da son durum ne?

İsrail güçleri Cenin ve Tulkerm mülteci kamplarına saldırmaya devam ederken onlarca kişinin öldüğü, yaralandığı ve tutuklandığı bildirildi.

İsrail, Salı günü Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına düzenlediği baskını yedinci gününde de sürdürürken, bölgenin çeşitli yerlerinde operasyonlar gerçekleştirdi.

Raporlar İsrail'in saldırılarında çok sayıda kişinin öldürüldüğünü ve onlarca kişinin tutuklandığını söylerken, Filistinli direniş grupları İsrail işgal güçleriyle çatıştıklarını açıkladı.

İsrail geçen Çarşamba günü başlattığı baskından bu yana Cenin'de 14 direnişçiyi öldürdüğünü ve 25'ini de gözaltına aldığını açıkladı.

Filistinli sağlık yetkilileri, aralarında beş çocuğun da bulunduğu en az 29 kişinin İsrail saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Filistin Esirler Cemiyeti son 24 saat içinde Batı Şeria genelinde 22 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Filistin Kızılay Derneği (PRCS) X'te bir video yayınlayarak İsrail ordusunu ambulanslarının Cenin'deki yaralılara ulaşmasını engellemekle suçladı.

Filistin İslami Cihad grubunun silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın Cenin Taburu, savaşçılarının İsrail güçlerine silah ve el yapımı patlayıcılar (EYP) kullanarak karşı koyduğunu söyledi.

Grubun Telegram kanalı üzerinden yapılan paylaşımlarda İsrail askerlerine karşı başarılı saldırılar gerçekleştirildiği ifade edildi.

Cenin sakinlerinden Muhanned Hacı Hüseyin, İsrail askerlerinin baskınıyla birlikte kentte elektrik ve suyun kesildiğini söyledi.

“Mum ışığında yaşamaya hazırız ve çocuklarımızı kendi bedenlerimizle besleyeceğiz ve onlara bu topraklarda direnişi ve kararlılığı öğreteceğiz. İşgalin yıktıklarını yeniden inşa edeceğiz ve diz çökmeyeceğiz.”

Batı Şeria'nın güneyindeki Tulkerm mülteci kampında İsrail güçleri bu hafta ikinci kez bir baskın düzenledi.

Wafa haber ajansı, Muhammed Kenan isimli bir gencin İsrail keskin nişancıları tarafından katledildiğini bildirildi.

Tulkerm'den bildiren Al Jazeera muhabiri Nida İbrahim, çocuğun babasıyla birlikte namaz kılmak için camiye giderken boynundan vurulduğunu söyledi. İbrahim, olayda babasının da karnından yaralandığını sözlerine ekledi.

İbrahim, “Filistinliler İsrail güçlerinin bölgeye defalarca baskın düzenlediğini ve hala orada olduğunu söylüyor. Yollar boş ve insanlar panik içinde” diye ekledi.

İnternette paylaşılan ve Al Jazeera tarafından doğrulanan görüntülerde İsrail askeri araçlarının ve buldozerlerinin sokaklarda dolaştığı görülüyor.

Filistin haber ajansı Wafa'ya göre İsrail güçleri kampta sokağa çıkma yasağı uyguluyor ve kamp sakinlerinin bölgeden çıkışını ve girişini engelliyor.

Batı Şeria'nın başka bir yerinde, İsrail ordusunun Ramallah'ın kuzeyindeki Birzeit Üniversitesi'ne baskın düzenleyerek “eşyalara ve bazı basılı yayınlara” el koyduğu bildirildi.

Bölgenin kuzeybatısındaki Kalkilya kentine düzenlenen baskında İsrail güçlerinin ateş açması sonucu bir genç yaralandı.

Ez Zaviye kasabasında da iki ev İsrail ordusuna ait buldozerler tarafından yıkıldı. El Halil'in Idhna ve Beit Ummar kasabalarında beş kişi tutuklandı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri