İsrail: Lübnan'a saldırmaya hazırız

İsrail'in Lübnan'da yeni bir savaş başlatmaya oldukça yakın olduğu ifade ediliyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı Salı günü yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Lübnan'da Hizbullah'a saldırmaya "hazır olduğunu" ve "bir hareket tarzına karar vermeye yakın olduğunu" söyledi.

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, son günlerde Hizbullah ile çatışmaların yoğunlaşmasının ardından yaptığı açıklamada "bir karar verilmesi gereken noktaya yaklaşıyoruz ve İsrail ordusu bu karara çok hazırlıklı" dedi.

Halevi, İsrail ordusunun Lübnan sınırındaki operasyonları artırmaya hazır olduğunu ifade ederek "Güçlü bir savunmamız ve saldırı isteğimiz var ve belirleyici bir noktaya yaklaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Öte yandan İsrail Kanal 13'ün haberine göre, İsrail savaş kabinesi yetkilileri ordunun ağırlığını kuzeye kaydırması gerektiğini ve "Netanyahu'nun zor kararlar almasının beklendiğini" kaydetti.

Kanal 13'ün ismini vermediği bir yetkiliden aktardığına göre "kuzeyde yapılacak büyük bir operasyonun İsrail'in Gazze'deki kabiliyetleri üzerinde ciddi sonuçları olacak."

ABD ve Fransa'nın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Hizbullah ve İsrail arasında aylardır süren çatışmaları sona erdirecek bir ateşkes anlaşması sağlanmaya çalışılıyor.

İsrail'in eski savunma bakanı ve şimdiki savaş kabinesi üyesi Benny Gantz çatışmaların sona ermesi için bir zaman belirlemiş, ancak belirlediği tarihin ardındaki nedeni açıklamamıştı. Gantz "1 Eylül kuzeydeki realitenin değişeceği tarih. Bu ya normalleşme ya da gerginliğin tırmandırılması yoluyla olacak ama bu şekilde yaşayarak bir yıl daha kaybetmemiz mümkün değil." demişti.

"Gazze anlaşmasından önce Lübnan savaşı yok"

ABD Dışişleri Bakanlığı Salı günü Lübnan-İsrail sınırındaki durum konusunda uyarıda bulunarak Washington'un "durumu kontrol altına almak için çalıştığını" belirtti.

İsrailli Kan yayın kuruluşunun haberine göre ABD, İsrail'e Gazze'de Hamas'la esir takası anlaşmasını tamamlamadan önce Hizbullah'la gerilimi tırmandırmaktan kaçınması çağrısında bulundu.

Amichai Stein İsrailli yayın kuruluşuna verdiği demeçte, Gazze'de olası bir ateşkes anlaşmasının İsrail'in kuzeyindeki durumu etkileyebileceğini ve Hizbullah'la bir ateşkese ve belki de Lübnan'la daha uzun süreli bir siyasi çözüme yol açabileceğini savundu.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri