İsrail Lübnan'a yönelik kara işgaline hazırlık yapıyor

İsrail savaş uçakları Lübnan'ın güneyi ve doğusuna yönelik saldırılarını artırırken uzmanlar İsrail'in kara harekatına hazırlık yaptığını ifade ediyor.

Lübnanlı kaynaklar İsrail'in Pazar günü güney ve doğu Lübnan'daki kasabalara düzenlediği saldırılarda en az 18 kişinin öldüğünü bildirirken, Lübnan Hizbullahı da İsrail'in Lübnan'a olası bir kara operasyonunun konuşulduğu bir ortamda İsrail'in kuzeyindeki Tiberya kentini bombaladı.

Lübnan resmi haber ajansı, İsrail'in bu sabah Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nin kuzeyinde yer alan El Ayn kasabasındaki bir evi hedef alan hava saldırısında 11 kişinin öldüğünü bildirdi.

Ajans, saldırıda hayatını kaybedenlerden altısının cesedine ulaşıldığını, diğer beş kişinin cesedinin çıkarılması için kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Lübnan Sivil Savunması ise İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Kabrikha ve Teyr Debe kasabalarına düzenlediği iki saldırıda yedi sağlık görevlisinin öldüğünü duyurdu.

Pazar sabahı İsrail Beyrut'un güney mahallelerine ve Lübnan'ın diğer bölgelerine yeni hava saldırıları düzenlerken, Al Jazeera muhabiri de İsrail'in Sur, Bekaa ve Lübnan'ın güneyindeki diğer bölgelere yeni saldırılar düzenlediğini bildirdi.

Lübnanlı kaynaklar ayrıca İsrail topçularının Pazar günü sabahın erken saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki Kefr Şuba ve Kefr Kila kasabalarını bombaladığını bildirdi. Bir Al Jazeera muhabiri İsrail saldırılarının Lübnan'ın doğusundaki Baalbek bölgesindeki birkaç kasabayı da hedef aldığını söyledi.

İsrail ordusu Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada son saatlerde Lübnan'da aralarında “İsrail'e yönelik füze rampalarının” da bulunduğu onlarca Hizbullah hedefini vurduğunu belirtti.

Israel Today'in haberine göre, İsrail ordusu ayrıca savaş uçaklarının bu gece Beyrut'un güney mahallelerine yönelik de saldırılar düzenlediğini belirtti.

Lübnan'dan yapılan roket atışları

Lübnan'dan ateşlenen yedi roket Pazar günü İsrail'in kuzeyindeki Aşağı Celile'de yer alan Tiberya kentine düştü.

İsrail Kanal 7'nin aktardığına göre Tiberya Belediye Meclisi yaptığı kısa açıklamada yedi roketin kente düştüğünü ve herhangi bir yaralanmaya yol açmadığını belirtti.

Yediot Aharonot gazetesi ise roketlerin kentin açık alanlarına düştüğünü belirtti.

Gazete roketlerin düşmesinden kısa bir süre önce Tiberya, Aşağı Celile ve Güney Golan Tepeleri'nde sirenlerin çaldığını kaydetti.

Konuyla ilgili olarak Yedioth Ahronoth'a bilgi veren İsrailli yetkililer Yukarı Celile, Safed ve kuzey Golan sakinlerine Lübnan'dan roket ateşi beklentisiyle sığınakların ve korunaklı bölgelerin yakınında kalmaları talimatını verdi.

Gazete üst düzey bir İsrailli askeri yetkilinin Hizbullah'ın Tel Aviv'i bombalamayı planlamaya başladığını söylediğini aktardı.

İsrail'in olası kara operasyonu

Maariv gazetesi İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde Lübnan'a kara operasyonu kararının henüz alınmadığını ancak ordunun buna hazırlık yaptığını belirtti.

Kaynaklar, onaylanması halinde Lübnan'daki kara operasyonunun sınırlı olacağını da kaydetti.

Aynı bağlamda ABC, ABD'li yetkililerin İsrail'in Lübnan içinde küçük çaplı sınır hareketlerine başladığını ya da başlamak üzere olduğunu söylediklerini aktardı.

ABD yönetiminin İsrail'e kızgın olabileceği ihtimalini yorumlayan yetkililer, “şu anda hoşgörü olduğunu” söyledi ve “Washington'un İsraillilerle temasını kaybetmesi halinde Amerika'nın bölgedeki çıkarlarının ciddi şekilde zarar görebileceğini” vurguladı.

Washington Post'un ABD'li yetkililerden aktardığına göre Washington, Lübnan'a yapılacak bir kara harekatının geri tepebileceği konusunda uyarıda bulundu.

İsmi açıklanmayan ABD'li yetkililer, Washington'un İsrail'e Lübnan'a kara harekatı düzenlememesi tavsiyesinde bulunmaya devam ettiğini belirttiler.

Yetkililer, İsrail operasyonlarının Hizbullah'ı felç ettiğini ve en yakın tehlikenin İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesine nasıl karşılık vereceği olduğunu belirttiler.

Ölü sayısı

Daha önce Lübnan Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaparak İsrail'in Cumartesi günü sabahın erken saatlerinden bu yana Lübnan topraklarına düzenlediği saldırılarda 33 kişinin öldüğünü ve 195 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el Abyad, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaların yaklaşık bir yıl önce başlamasından bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere 1.640 kişinin öldüğünü ve 8.408 kişinin yaralandığını söyledi.

Son gelişmeler, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü Beyrut'un güneyinde düzenlenen bir İsrail saldırısında öldürüldüğünün doğrulamasından saatler sonra yaşandı.

Pazar günü Lübnan ordusu yaptığı bir açıklamayla Lübnan vatandaşlarını iç barışa zarar verebilecek eylemlerin içine çekilmemeleri konusunda uyardı.

Açıklamada, "İsrail'in sabotaj planlarını hayata geçirmek ve Lübnanlılar arasında ayrılık tohumları ekmek için çalıştığı" ifade edildi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri