İsrail Nasrallah suikastının ardından Lübnan'ı bombalamaya devam ediyor

İsrail ordusu, kapsamlı bir savaş endişesi artarken Hizbullah'a ait onlarca hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Beyrut'un güney mahallelerinde düzenlenen saldırıda öldürülmesinin ardından Lübnan genelinde örgütü hedef alan onlarca hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı'na göre kuzeydoğudaki Bekaa Vadisi'nde yer alan El Ayn kasabasında bir eve düzenlenen hava saldırısında en az 11 kişi öldü.

Hizbullah Cumartesi günü Nasrallah'ın bir gün önce Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Söz konusu saldırı Hizbullah'a büyük bir darbe vurdu.

Hizbullah Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla 8 Ekim tarihinden bu yana İsrail'e roket atıyordu. Örgüt ayrıca sınır ötesi saldırılarını durdurmak için Gazze'de ateşkes şartı koşmuştu.

İsrail ordusu Pazar günü Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin son birkaç saat içinde Lübnan'da “onlarca hedefe” saldırdığını ve “örgütün silah ve askeri yapılarının depolandığı binaları” vurduğunu söyledi.

Lübnan'ın güneyindeki Marcayun'dan bildiren Al Jazeera muhabiri İmran Han, Tiyre vilayetinin hemen dışındaki küçük bir kasabada bir sivil savunma merkezinin vurulduğunu, dört kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını söyledi.

Han, “Bu itfaiye biriminin neden saldırıya uğradığı konusunda çok fazla soru işareti var. Burası aynı zamanda İslami İzci Birliği'ne bağlı, dolayısıyla bir sivil toplum merkezi niteliğinde” dedi ve ekledi:

"Gece boyunca Lübnan'ın güneyinde çok sayıda hava saldırısı gerçekleştiğini gördük. İsrail baskısını hiç azaltmıyor."

Gazze'yi 11 aydır aralıksız bombardımanla harabeye çeviren İsrail, aylardır süren ölümcül sınır çatışmalarının ardından Pazartesi günü Lübnan'a bir saldırı başlatımıştı.

Nasrallah'ın Cuma günü öldürülmesi, iki taraf arasındaki gerilimde dramatik bir tırmanış anlamına geliyor.

İsrail'in stratejisi

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarında Cumartesi günü 33 kişinin öldüğünü ve bombardımanların başladığı geçen haftadan bu yana ölenlerin sayısının 700'ü aştığını açıkladı.

Lübnan'da 8 Ekim'den bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1,640 kişi İsrail saldırılarında öldü ve bunların çoğu son iki haftadaki saldırılarda hayatını kaybetti.

Hizbullah'a 30 yılı aşkın bir süre liderlik eden ve Lübnanlı grubun büyümesinde payı olan Nasrallah'ın öldürülmesi İsrail'in Hizbullah'a vurduğu en ağır darbelerden biri oldu.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Hadr, Hizbullah'ın “hem örgütsel düzeyde hem de halk düzeyinde” önemli bir dönüm noktasında olduğunu ifade etti ve ekledi:

“Hiç şüphe yok ki Hasan Nasrallah, kamu görevinde bulunmamasına rağmen Lübnan'ın tartışmasız en güçlü adamı olarak görülüyordu.”

“Hizbullah'ın komuta ve kontrol yapısının sağlam olduğunu, liderliğinin hala işlevsel olduğunu kanıtlaması gerekiyor. İsrail'in yaptığı şey yani stratejisi Hizbullah'ın liderliğini dağıtmak oldu.”

İsrail Lübnan'a kara işgali mi başlatacak?

İsrail, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin Cumartesi günü yaptığı açıklamada kuvvetlerinin her ihtimale hazırlıklı olduğunu söyledi ve Lübnan'a bir kara işgali başlaması ihtimalinin ipuçlarını verdi.

İsrail saldırıları nedeniyle yaklaşık bir milyon kişi güney Lübnan'dan kaçtı. Bu ülke tarihinin en büyük toplu yerinden etme vakası olarak kayıtlara geçti.

Nasrallah'ın öldürülmesinden bu yana ilk kez konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Lübnan sınırındaki kuzey İsrail için artık iki savaş hedefi olduğunu söyledi.

Birincisi, bölgeden kaçmak zorunda kalan yerleşimcileri kuzeydeki kasaba ve yerleşkelere geri döndürmek.

İkincisi ise kuzey sınırındaki güç dengesini yeniden tesis etmek.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri