İsrail ordusu Lübnan'da ilk kaybını verdi

Hizbullah, İsrail askerlerinin sızma girişimlerini püskürttüğünü ve çatışmaların devam ettiğini açıkladı.

Hizbullah Çarşamba günü yaptığı açıklamada, savaşçılarının güney Lübnan'daki bir kasabaya sızmaya çalışan İsrail askerleriyle çatıştığını ve bundan önce de başka bir bölgeye sızma girişiminde bulunan İsrail güçlerini geri püskürttüğünü belirtti.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada “Marun el Ras köyüne doğudan sızan İsrail askerleriyle çatışmaların devam ettiği” belirtilirken, çatışmalarda çok sayıda İsrail askerinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi.

Hizbullah ayrıca İsrail piyadelerinin sabah saatlerinde İsrail'in doğu sınırındaki Adayse kasabasına sızma girişiminde bulunduğunu ancak çıkan çatışmada kayıplar verdikten sonra geri çekilmek zorunda kaldığını ileri sürdü.

Lübnan ordusu yaptığı açıklamada İsrail güçlerinin Lübnan ile İsrail arasındaki Mavi Hat olarak bilinen sınır çizgisini ihlal ederek Lübnan topraklarına yaklaşık 400 metre girdiğini ve kısa bir süre sonra geri çekildiğini söyledi.

Hizbullah daha önce, Lübnan sınırı boyunca konuşlanmış İsrail birliklerine bir dizi saldırı düzenlediğini, roket ve topçu ateşiyle üç farklı askeri mevziyi hedef aldığını ve “doğrudan isabet” sağladığını açıklamıştı.

Hizbullah'ın medya şefi Muhammed Afif Çarşamba günü yaptığı açıklamada grubun İsrail güçlerini geri püskürtmek için yeterli savaşçı, silah ve mühimmata sahip olduğunu belirtti.

İsrail Telegram sayfaları, saldırılardan sonra kurtarma helikopterlerinin kuzey sınırından Hayfa'daki hastanelere asker taşırken görüldüğünü söyledi.

İsrail ordusu konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Söz konusu çatışmalar İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine yönelik kara operasyonu başlatıldığını açıklamasında kısa bir süre sonra gerçekleşti.

"Sınırlı baskınlar"

Pazartesi akşamı Lübnan'a kara operasyonu planlarını açıkladığından bu yana İsrail, söz konusu operasyonları "sınırlı baskınlar" olarak tanımladı.

Ancak Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı da dahil olmak üzere 36. Tümen'den piyade ve zırhlı birliklerin çağrılması, operasyonun bunun ötesine geçtiğini gösteriyor.

İsrail ordusu kara operasyonunun öncelikle Hizbullah tünellerini ve sınır boyunca uzanan diğer altyapıyı ortadan kaldırmaya odaklandığını iddia ediyor.

Salı günü Middle East Eye'a konuşan Hizbullah'a yakın kaynaklar İsrail güçlerinin sınırdaki küçük bir bölgede bulunan tünellere grubun özel Rıdvan güçlerinin herhangi bir müdahalesi olmadan girdiğini söyledi.

Hizbullah'a yakın kaynak, "bu, savaşın ilk aşamalarında Hizbullah güçlerinin askeri planlarının ortaya çıkmasını önlemek için kasıtlı olarak yapıldı" dedi.

İsrail ordusu Çarşamba günü Lübnan'ın güneyindeki 24 kasabanın sakinlerine evlerini terk etmelerini ve Avali Nehri'nin kuzeyine gitmeleri çağrısında bulunarak bu bölgelere saldırıların yaklaştığı uyarısında bulundu.

Söz konusu kasabalardan bazıları sınırın 20 kilometre kuzeyindeki Sur kentinin eteklerinde yer alıyor.

Lübnan'da ölen ilk İsrail askeri

Öte yandan İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada Lübnan'ın güneyinde yaşanan çatışmada bir İsrail askerinin öldüğü belirtildi.

Ölen askeri 22 yaşındaki Eitan Itzhak Oster olduğu kaydedildi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri