İsrail ordusu, Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen ölümcül hava saldırısının misilleme tehditlerine yol açmasının ardından savunmasını güçlendirdiğini, insan gücünü arttırdığını ve yedek askerleri hava savunmasında görevlendirdiğini açıkladı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari Perşembe günü yaptığı açıklamada "İhtiyaç duyulan yerlerde muharebe birimlerinin teyakkuz halini güçlendirdik" dedi.
"Savunma sistemlerini güçlendirdik ve savunmaya hazır ve çeşitli senaryolarda saldırıya hazır uçaklarımız var."
İsrail ordusu ayrıca savaş birliklerinin izinlerini durdurduğunu ve ülkenin belirli bölgelerinde füze ya da insansız hava araçları gibi güdümlü silahlara karşı savunma amaçlı GPS sinyallerini engellediğini duyurdu.
İzinlerin askıya alındığını duyuran ordu, “-Ordu- savaş halindedir ve kuvvetlerin konuşlandırılması konusu ihtiyaca göre sürekli gözden geçirilmektedir." dedi.
İran devlet medyasına göre Pazartesi günü Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve en az 13 kişinin ölümüne yol açan saldırı gerilimi tırmandırdı.
Ölenler arasında ikisi general olmak üzere 7 İran Devrim Muhafızı da bulunuyordu.
İsrail, İran'ın bölgesel vekillerine karşı yürüttüğü ve daha geniş çaplı bir savaşı tetikleme riski taşıyan saldırıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
İran lideri Ali Hamaney sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında "Allah'ın yardımıyla Siyonistleri Şam'daki İran konsolosluğuna karşı işledikleri saldırganlık suçundan pişman edeceğiz" dedi.
İsrail ordusu, 2011'de başlayan savaşın ardından ülkedeki kaostan faydalanarak on yılı aşkın bir süredir Suriye’de saldırılar düzenliyor.
Tahran'ın Beşar Esed rejimine yıllardır verdiği desteğin ardından Suriye'de artan İran varlığını ve etkisini hedef alan saldırılar 2017'den bu yana yoğunlaştı ve neredeyse haftalık bir olay haline geldi.
Pazartesi günkü saldırı, eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Ocak 2020'de Irak'ta ABD tarafından öldürülmesinden bu yana İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun en yüksek rütbeli üyesini hedef aldı ve Gazze'deki savaşın bölgeye yayılmasını engellemeye çalışan Tahran'ı karşılık verme baskısı altında bıraktı.
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırı başlatan İsrail, Suriye ve Lübnan'daki İranlı askeri personel ve müttefiklerine yönelik saldırılarını da artırdı.
İsrail, İran destekli Lübnanlı grup Hizbullah ile neredeyse her gün sınır ötesi çatışmaya girerek grubun üst düzey üyelerini hedef aldı ve saldırılarını Lübnan topraklarına doğru genişletti.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah defalarca silahlı grubunun İsrail'e yönelik sınır ötesi bombardımanının ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik "saldırganlığı" sona erdiğinde sona ereceğini söyledi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera