İsrail, ülke ile yayıncı kuruluş arasındaki son çatışmada Nasıra'da Al Jazeera tarafından kullanılan bir stüdyoya baskın düzenlediğini açıkladı.
İletişim Bakanı Shlomo Karhi medya kuruluşunu Hamas'la ilişkilendirdi ve Perşembe sabahı İsrail'in kuzeyindeki kentte ekipmanlara el konulduğunu söyledi.
Al Jazeera daha önce İsrail güvenliğine tehdit oluşturduğu iddialarını "tehlikeli ve saçma bir yalan" olarak nitelendirmişti.
Olay, İsrail polisinin Pazar günü yayın kuruluşunun işgal altındaki Doğu Kudüs'teki ofislerinden birini hedef almasının ardından geldi.
Kanal ile İsrail hükümeti arasındaki ilişkiler uzun süredir gergindi ancak Gazze'de savaşın patlak vermesinin ardından dramatik bir şekilde daha da kötüye gitti.
Yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne girişinin yasak olması nedeniyle bölgede bulunan Al Jazeera çalışanları savaşı sahada takip edebilen yegane muhabirler oldular.
Nisan ayında İsrail parlamentosu, hükümete Al Jazeera de dahil olmak üzere birçok televizyon kanalının yayınlarını yasaklama yetkisi veren bir yasayı onayladı.
Pazar günü İsrail hükümeti kanalın ülkedeki faaliyetlerini durdurmak için harekete geçti ve Başbakan Binyamin Netanyahu, kabinesinin Gazze'deki savaş devam ederken kanalın kapatılmasına karar verdiğini söyledi.
İletişim Bakanı Karhi Perşembe günü, daha önce Twitter olarak bilinen X'te, İsrail polisini kiralık stüdyoların bulunduğu anlaşılan bir binanın dışında gösteren bir resim yayınladı.
Karhi, "Al Jazeera muhabirlerinin yayın yaptığı Nasıra'daki stüdyoya" "baskın emri verdiğini" söyledi.
Karhi, "Şu anda İletişim Bakanlığı ve Kuzey Bölgesi Polis Taktik Bölümü'nden müfettişler ekipmanlarına el koyuyor" diye ekledi.
Ayrıca paylaşımda "İsrail Hamas'ın buradan yayın yapmasına izin vermeyecek.” ifadeleri de yer aldı.
Polis ayrıca Pazar günü yayın kuruluşunun işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Ambassador otelindeki ofisine de baskın düzenlemişti.
Al Jazeera aynı gün yaptığı açıklamada, "insan haklarını ve temel bilgiye erişim hakkını ihlal eden bu suç eylemini" şiddetle kınadığını ve telin ettiğini belirtti.
Yayın kuruluşu ayrıca İsrail'i "uluslararası ve insani hukuka aykırı olarak" özgür basına yönelik "devam eden baskının" yanı sıra gazetecileri doğrudan hedef almak ve öldürmekle suçladı.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim’den bu yana Gazze'de 34.780'den fazla kişi İsrail saldırılarında öldürüldü.
İsrail savaş başladığından bu yana öldürdüğü gazeteci sayısı nedeniyle yaygın bir kınamayla karşı karşıya.
Ancak İsrail tüm dünyadan gelen tepki ve kınamalara karşın Gazze’nin güneyinde 1.4 milyon Filistinlinin sığndığı Refah’a yönelik saldırılar düzenlemeye başladı.